Més de 500 batlles exhibeixen la unitat del món local independentista en favor de l’1-0
Tot just després de certificar aquest compromís i d’agrair l’actitud dels batlles, el president de la Generalitat ha opinat que els alcaldes són precisament la “garantia” del referèndum, perquè són els que han garantit la democràcia i alhora que els seus municipis funcionin correctament. Puigdemont s’ha referit a les diferents declaracions que des de l’Estat, en boca del mateix Mariano Rajoy, s’estan dirigint contra ells, i ha constatat que l’Estat ja s’ha adonat que “això va de debò” i per això ha passat “de la befa a l’amenaça”, de “riure-se’n” a trobar motius per estar “preocupat”.
El president ha remarcat que l’Estat creia que ho tenia “tot controlat”, perquè té jutges, fiscals, advocats de l’Estat, molta diplomàcia, lobbys econòmics, grups de comunicació i “clavegueres”. Però ha subratllat que, en canvi, no té el més important, que són els vots, els alcaldes i els ciutadans de Catalunya. “Per això us tenen i ens tenen por, tenen por del que podem dir i del que podem decidir”, ha conclòs.
Aquest temor, segons Puigdemont, respon també al fet que el sobiranisme és un moviment que va de baix cap a dalt, i això és, ha dit, el que és realment “transformador i disruptiu” en la democràcia espanyola, que com a resposta a la por fa tot el possible per evitar que els catalans s’expressin, demostrant que té “al·lèrgia i intolerància a les urnes”. “La tria que proposem és senzilla: Entre els arnats de la democràcia o les urnes, que són els que reforcen la democràcia i la fan guanyadora. Arnes o urnes”, ha conclòs.
Junqueras: “Conjurar-nos tots per fer el que pertoca”
Per la seva part, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha remarcat que el moviment sobiranista respon a una legalitat, el dret a l’autodeterminació, i també a una legitimitat, la del poble de Catalunya. Davant d’això, ha apuntat que la “repressió” que exerceix l’Estat no pot ser il·limitada, i per això ha considerat que la clau és avançar “entre prous” com perquè les “amenaces de l’Estat siguin insuficients”.
“Els fets s’han de succeir l’un darrere de l’altre, perquè això és el que ens porta a l’1-0, i això ens implica a tots i exigirà la nostra capacitat i força”, ha continuat Junqueras, que s’ha mostrat “absolutament convençut” que això és “perfectament possible” i ha cridat a conjurar-se “tots per fer allò que pertoca” i donar l’oportunitat al poble perquè decideixi el seu futur.
El president de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, ha demanat al president Puigdemont, al vicepresident, i a la resta de diputats que s’aixequessin i que es donessin la volta per comprovar que tenen més de 500 alcaldes al darrere. “Ara estem al darrere però d’aquí a tres mesos estarem al vostre costat perquè els catalans puguin votar”, ha promès.
Buch també s’ha referit a les declaracions del president espanyol, Mariano Rajoy, que “amenaçava”, ha dit, els alcaldes. Ha suggerit a Rajoy que busqui al diccionari d’on ve la paraula ‘democràcia’, perquè pugui veure que “etimològicament és govern del poble o poder del poble”. “No és el govern del TC, no és govern i fidelitat al govern del PP, no és fidelitat a un congrés, és fidelitat a un poble català que ha votat i que ha decidit que fem un referèndum”, ha advertit. El també alcalde de Premià de Mar ha opinat que és “molt fàcil i alhora molt vergonyós” anar conra el món local, contra el president o els consellers, però ha advertit a l’Estat que “la unitat és ferma” i es mantindrà de cara a l’1-O.
Municipis agermanats com a observadors
La presidenta de l’AMI i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, ha anunciat que des de l’entitat han estat treballant els últims mesos amb les ciutats internacionals amb les quals estan agermanats, i els proposaran que vinguin a Catalunya a fer d’observadors del referèndum. Lloveras ha garantit a Puigdemont que pot comptar el compromís del món local, “perquè no hi ha res més transformador i revolucionari que una urna”.
En aquest sentit, ha garantit que els batlles de Catalunya “no es faran enrere” malgrat les amenaces de l’Estat ara que s’arriba al tram final. “La política de la por no ens ha espantat en els més de 400 procediments judicials contra els ajuntaments que s’han impulsat. Ara que estem al final de tot aquest procés, no ens tirarem enrere”, ha dit.
Després que el president espanyol, Mariano Rajoy, recordés als alçades que han de complir la llei, el batlle de Sabadell, el republicà Juli Fernàndez, ha remarcat que els alcaldes de Catalunya “són conscients de les obligacions contretes”, i ha subratllat que “no n’hi ha cap més important que la contreta amb els ciutadans”. “I no abdicarem de fer possible el referèndum. No estem dient, no estem fent un acte independentista, estem fent un acte democràtic”, ha conclòs.
Des de Berga, Montse Venturós, de la CUP, ha constatat que l’estat espanyol té una “llarga trajectòria de treball antidemocràtic” contra les nacions sense estat, i s’ha mostrat convençuda que utilitzarà tot tipus d’eines, com ja està fent contra els ajuntaments. Però Venturós ha subratllat que “el procés de ruptura no va de cadires o de càrrecs públics”, sinó de la determinació clara “d’executar un dret inalienable, el dret a l’autodetrminació”.
Durant l’acte també han intervingut alcaldes de municipis més petits com Tivissa, Bolvir, Os de Balaguer o Corçà. A més de Puigdemont i Junqueras, han assistit els consellers Josep Rull, Meritxell Borràs i Neus Munté, així com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els presidents de l’ANC i Òmnium Cultural.