President Puigdemont: “Pau Casals i Jordi Savall representen el millor del que hem estat i una reivindicació i compromís amb el millor del que volem ser”

El cap de l’Executiu assegura que els catalans “podem adreçar-nos al món amb veu pròpia i ho podem fer amb les millors veus”, en referència als dos músics

  • El cap de l’Executiu ha lliurat, aquest vespre, el primer Guardó Pau Casals a Jordi Savall en reconeixement a la seva excel·lència en l’àmbit de la música antiga i la seva contribució decisiva a la projecció internacional de la cultura catalana
  • Amb aquesta distinció el músic es converteix en legat d’honor de la cultura catalana, per representar, difondre i projectar-la arreu del món
El president de la Generalitat ha assegurat, aquest vespre, durant el lliurament del Guardó Pau Casals al músic català Jordi Savall que “nom del  guardó i nom del guardonat representen el millor del que hem estat, el millor del que som i una  reivindicació i un compromís amb el millor que volem ser els catalans”. I ha afegit:  A l’ensems, ens representen i representen el millor  d’aquest país”.
 
En l’acte, que ha tingut lloc al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat  el cap de l’Executiu ha volgut també posar en relleu la vocació internacional d’aquesta distinció, ja que amb la concessió d’aquest guardó, el Govern català distingeix Savall per la contribució decisiva que ha fet durant la seva dilatada carrera a la projecció internacional de la cultura catalana i, al mateix temps, el nomena durant dos anys  legat d’honor de la cultura catalana.
Així, l president ha reivindicat la cultura com una forma d’explicar Catalunya al món i en aquest context ha assegurat que els catalans “tenim la immensa sort, gràcies a les generacions que ens han precedit que per poder-nos adreçar al món amb veu pròpia i ho podem fer amb les millors veus”, ha afirmat referint-se als dos músics internacionals.
Per tot plegat, el president Puigdemont ha aprofitat la seva intervenció per agrair tant a la Fundació Pau Casals com a Jordi Savall la seva “generositat per posar el seu talent i prestigi internacional per allargar aquesta cadena secular i preservar aquest patrimoni”.
Al seu torn, el conseller de Cultura, que també ha intervingut en l’acte, ha subratllat “la incansable curiositat i la projecció internacional del músic”. Vila ha destacat la funció del Guardó com element de representació de la cultura catalana a escala internacional. “Catalunya ha dit, diu i dirà moltes coses al món i figures com Savall han de contribuir-hi de forma estratègica”, ha assenyalat el conseller.
Per a Vila, Jordi Savall representa “un cas excepcional en el panorama musical ja que les seves diverses activitats com a concertista, pedagog, investigador i creador de nous projectes, tant musicals com culturals, el situen entre els principals impulsors de l’actual revalorització de la música històrica”. El conseller de Cultura també ha posa en valor el paper del guardonat en “el diàleg intercultural que ha traspassat totes les fronteres de la Mediterrània”.
 
En l’acte, que ha tingut lloc al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, a més del president i del conseller també hi ha intervingut la vídua de Pau Casals i Creu de Sant Jordi 2001, Marta Casals; el secretari de Govern, Joan Vidal, que ha fet lectura del decret de concessió del guardó; el síndic de greuges, Rafael Ribó, que ha fet una  glossa de Savall, a més del guardonat. Durant l’acte, el músic sirià Moslem Rahal ha fet una interpretació musical.
El Govern va aprovar la concessió d’aquest guardó a Jordi Savall per la seva contribució decisiva a la projecció internacional de la cultura catalana. La distinció també es fa ressò de la dilatada trajectòria professional d’aquest músic i musicòleg especialitzat en la viola de gamba i en música antiga, reconeguda internacionalment des de fa dècades arreu del món, i que també ha tingut en compte l’intens treball i la tasca pedagògica en l’àmbit de la cultura de la Pau i de la defensa de la música com a fonament del diàleg intercultural.
D’una banda, el guardó pretén distingir les personalitats rellevants de l’àmbit cultural català que hagin contribuït decisivament a la projecció exterior de la cultura catalana i, de l’altra, atorgar a les persones guardonades l’honor d’exercir durant dos anys naturals, de manera altruista i gratuïta, sota la denominació de legat o legada d’honor de la cultura catalana, tasques específiques de representació, promoció i projecció de la cultura catalana arreu del món, tasques que assumirà el músic durant aquest any i el 2018.
El Guardó Pau Casals, que es va crear el passat mes desembre, s’atorgarà amb periodicitat biennal i es concedeix a títol vitalici i honorífic, sense cap tipus de retribució. La relació de les persones candidates s’elabora i s’avalua amb la participació de la Fundació Pau Casals.