D’altra banda, sobre una mostra analitzada del 80% de les denúncies per desaparició es constata que un 62% és reincident, és a dir, ja havia desaparegut en alguna altra ocasió.
Per regions policials, la Regió Policial Metropolitana Sud és la que va registrar més desaparicions (1150), seguida de la Regió Policial Metropolitana Barcelona (850), la Regió Policial Metropolitana Nord (860), la Regió Policial Girona (568) i la Regió Policial Camp de Tarragona (488). Les regions policials amb menys incidència sobre aquest tipus de denúncies són la Regió Policial Ponent (196), Regió Policial Central (171), Regió Policial Pirineu Occidental (22) i Regió policial Terres de l’Ebre (51).
Des del 2010 els Mossos tenen una Unitat Central de persones desaparegudes, únic cos policial amb una divisió d’aquestes característiques especialitzada, a més, en desaparicions en l’àmbit criminal. Segons s’explica des del cos policial, aquesta unitat ha estat pionera en aconseguir dues primeres sentències a l’Estat a partir de la construcció de la prova per indicis, és a dir, sense localització del cadàver, sense cap indici biològic (sang o ADN), sense arma del delicte, sense testimonis i sense cap mena de confessió de l’autor dels fets.
El primer cas està relacionat amb la doble desaparició d’un home i una dona als Pallaresos (Tarragona). Els cossos no es van trobar mai però es va detenir i condemnar un home com autor dels fets. El segon cas es refereix a la detenció i condemna d’un altre home per assassinar i fer desaparèixer el cos de la seva exdona a Mataró.
Actualment, els Mossos tenen obertes quatre investigacions en l’àmbit criminal de persones desaparegudes. Des del 2010, els investigadors han fet 22 investigacions amb 24 víctimes, de les quals 18 s’han resolt. Es tracta de 12 casos que han resultat ser homicidis amb posterior ocultació de cadàver, 3 casos de detencions il·legals perllongades en el temps i relacionades amb matrimonis forçats de residents d’origen paquistanès i 3 desaparicions o marxes voluntàries que presentaven inicialment indicis de sospita criminal però que la investigació policial va determinar que es tractava d’una marxa voluntària.
Dels 22 casos investigats, 13 estan relacionats amb violència de gènere i en relació a les víctimes, hi ha 19 dones i 5 homes.
Pel que fa als casos oberts, un es remunta al 2012, quan es va localitzar a Begur el cos d’un home decapitat. La resta de casos que s’estan investigant van ser denunciats el 2014 a Barcelona, el 2015 a Sabadell i el 2017 al Vallès Oriental, sense que fins ara s’hagin localitzat les persones que van desaparèixer.
El 2014 es va crear l’Oficina d’atenció a les famílies de les persones desaparegudes que es va convertir en el punt referencial d’informació i de suport dels Mossos a aquelles persones que han patit la desaparició d’un familiar. L’objectiu principal és oferir una atenció qualificada i personal principalment amb l’establiment d’un canal d’informació als familiars, de manera que coneguin les novetats que es produeixin en la investigació.
Des del dia 1 d’abril del 2014 fins a l’1 de gener del 2018 els Mossos han rebut 15.361 denúncies per desaparició de persones. A partir d’aquestes denúncies s’han obert més de 500 casos de seguiment i contactes amb les famílies.
La presidenta de la FEHT, Berta Cabré, ha insistit que incrementar l'impost de les estades…
Aquesta manifestació de protesta es fa per expressar el descontent per l'abandonament i la manca…
Entre los materiales enviados por los centros del Grupo Mimara de la demarcación de Tarragona…
Grupo Fermator va organitzar recentment el Family Day a la seva seu de Doors Movement…
Planet Youth, el model més reeixit a nivell mundial per a la prevenció de consums…
La Realting MasterCup Regatta, evento internacional de carácter lúdico-deportivo organizado desde Cambrils que reúne a…