L’empresa Zero 2 Infinity i Elisava presenten una càpsula que s’enlaira amb un globus d’heli
CCMA.- A la seva web diuen que estan “construint un futur en què l’accés a l’espai sigui freqüent, assequible, segur i fiable per a tothom”. De moment, el que ofereixen no és tan assequible, perquè costa 110.000 euros. És l’empresa catalana Zero 2 Infinity.
Es tracta d’una càpsula que es pot enlairar fins a l’estratosfera amb un globus d’heli. L’han desenvolupat amb l’escola de disseny i enginyeria Elisava. És el primer vehicle per a turisme espacial creat a Europa.
La càpsula, anomenada Bloom, pujaria fins a uns 40 quilòmetres i entre anar, passejar una estona i tornar trigaria unes cinc hores. Hi podran viatjar dos pilots i quatre passatgers, que no hauran de dur escafandra.
Els alumnes que han dissenyat la càpsula han volgut evitar la sensació de claustrofòbia i oferir comfort i calidesa. Té cinc metres de diàmetre, està feta amb materials reciclats i fins i tot té seients i quatre grans finestres. I un bany, perquè cinc hores són moltes hores.
Per tot plegat, a l’empresa no li sembla que el preu del viatge sigui gaire elevat, tal com explica José Mariano López-Urdiales, el seu fundador i director executiu:
“Estem venent els viatges a 110.000 euros. Si penses que Red Bull es va gastar més de 40 milions per al seu salt de Felix Baumgarnter t’adones que hi ha un esforç per reduir i apropar l’espai a la societat i reduir els costos”.
De moment, ja han rebut les primeres reserves per uns viatges que començaran d’aquí a dos anys.
Algunes empreses americanes tenen plans teòricament més avançats. Una és World View Enterprises, una empresa de Tucson (Arizona) que voldria fer els primers vols estratosfèrics, també amb globus d’heli, aquest mateix any, a un preu una mica inferior al de Zero 2 Infinity. Més lluny en temps, distància i diners poden quedar els ambiciosos projectes de Virgin Galactic, l’empresa fundada per Richard Branson, que vol crear la primera línia comercial espacial. Potser abans, Space X complirà el que ha anunciat per al 2018: un vol que portarà turistes atrevits a circumdar la Lluna.
Es considera que el primer turista espacial va ser l’home de negocis nord-americà i antic enginyer de la NASA Denis Tito, que el 2001 va viatjar a l’Estació Espacial Internacional en una nau russa Soiuz.