L’Agència Tributària de Catalunya estrena un programa informàtic amb capacitat de gestionar tot tipus d’impostos

El secretari d’Hisenda explica que es tracta d’un projecte que “fonamentarà les bases de la futura Hisenda catalana”

ACN Barcelona .- La secretaria d’Hisenda del Govern ha activat el programa e-Spriu de gestió tributària la mitjanit d’aquest divendres a dissabte. A les 0h s’ha fet la liquidació d’un cèntim d’euro, a mode de prova. Ha estat el tret de sortida perquè les empreses distribuïdores, que són les que han de pagar l’impost de begudes ensucrades, comencin a fer servir el nou sistema informàtic per liquidar aquest nou tribut, que han d’abonar entre aquest dissabte i el 20 de juliol. L’e-Spriu, acrònim de Serveis i Processos per a la Relació Integral amb l’Usuari tributari, té capacitat per arribar a recaptar tot tipus d’impostos. El programa “permetrà donar una transformació molt profunda a l’actual Agència Tributària de Catalunya i serà un element que fonamentarà les bases de la futura Hisenda catalana”, ha explicat en declaracions a l’ACN el secretari d’Hisenda del Govern, Lluís Salvadó.
Per ara, l’e-Spriu es farà servir per a la gestió dels impostos propis. Així, a l’octubre s’utilitzarà per liquidar la taxa turística i més endavant per a l’impost de béns de luxe, que precisament va entrar en vigor aquest divendres.

L’e-Spriu acabarà substituint de manera progressiva el programa G@udí (Gestió i Atenció Unificada d’Impostos), que es va implementar fa 15 anys. A curt termini, però, el G@udí se seguirà fent servir per a la gestió dels impostos cedits, com són l’Impost de Transmissions Patrimonials i el de successions.

El nou programa facilita el pagament de forma telemàtica dels tributs i serà més efectiu en la “lluita contra el frau”, ha considerat Salvadó. Amb l’e-Spriu, “l’ATC fa un salt qualitatiu per consolidar-se com una agència moderna, eficient i ambiciosa”, ha remarcat.

L’1 de setembre, data clau per a la Hisenda catalana

L’e-Spriu permetrà millorar la recaptació executiva, és a dir, el cobrament dels impostos d’aquells que no els paguen. De fet, el conveni signat per fer la recaptació executiva de les multes del Servei Català del Trànsit entrarà en vigor plenament l’1 de setembre. Es calcula que cada any es generen 300.000 deutes per sancions de trànsit impagades. Fins ara, aquests impagats es gestionaven des de l’administració de l’estat.

I és que l’1 de setembre és la data en què l’Agència Tributària de Catalunya “s’assumiran totes les funcions i competències que avui són pròpies de la Generalitat”, ha subratllat el secretari d’Hisenda. “Fins ara bona part dels serveis els rebíem de l’administració tributària de l’estat i ara en canvi l’ATC prestarà serveis a Diputacions, grans Ajuntaments i també a empreses pròpies de la Generalitat”, ha afirmat Salvadó. Dels 321 treballadors que tenia l’ATC quan es va començar a desenvolupar el projecte, es passarà a 750. De 4 oficines, es passarà a 32 i per tant hi haurà “presència a tot el país”, ha destacat.

D’aquesta manera, l’ATC haurà desplegat totes les competències autonòmiques el primer dia de setembre. El que passi a partir d’aquí, es decidirà un mes més tard, l’1 d’octubre. “Hi ha un referèndum i el país ha de decidir. Les administracions públiques haurem de preparar-nos per assumir allò que hagi decidit el poble de Catalunya i l’Agència Tributària quan arribi el moment estarà preparada per gestionar qualsevol competència que el país determini”, ha afirmat Salvadó.