El Suprem va tombar la petició de Junqueras de sortir en llibertat el 5 de gener
Els lletrats també defensen que amb la causa al Suprem els investigats es veuen “privats de segona instància de revisió”. “En el cas de respectar-se la competència legalment prevista en el jutge natural, cap dels investigats es veuria privat d’una segona instància de revisió, cosa que sí passa actualment”, diu el recurs.
Candidatura a la presidència i reiteració delictiva
El text d’empara al TC també argumenta que l’auto que es recorre “no efectua un judici de ponderació o de proporcionalitat” en la mesura cautelar de presó preventiva. I defensa també que les resolucions del Suprem fins ara “ni expliciten ni concreten suficientment el suposat risc de reiteració delictiva, que no es fonamenta en raons objectives ni resulta actual tenint en compte la realitat que [Junqueras] no és candidat a la presidència de la Generalitat, fet que precisament la sala d’apel·lació valorava com a indici de l’existència del pretès risc”.
En defensar el dret a la llibertat, l’advocat de Junqueras insisteix també en aquest sentit: “Cap dels investigats que es troben en llibertat provisional han mostrat cap reiteració delictiva, i així ho han confirmat els tribunals, per la qual cosa no s’entén per què [Junqueras] s’hauria de comportar de forma diferent atenent el panorama polític actual en què no existeixen condicions per a aquesta suposada reiteració, ni voluntat d’ell ni del seu partit d’executar cap acte il·lícit”.
A nivell polític, el recurs davant del TC afirma també que la decisió de mantenir-lo en presó preventiva “destrueix els drets polítics d’un parlamentari i els de la ciutadania a qui representa”, ja que Junqueras ha accedit a la condició de diputat però se li “impedeix exercir els drets com a parlamentari”. També assegura que la presó provisional “castiga la ideologia” del líder d’ERC i apel·la a la llibertat ideològica de l’article 16 de la Constitució.
En aquest context recorda també que la Carta Magna “no prohibeix ni estableix límits al debat polític” i el lletrat argumenta que s’empara així el “dret a promoure i defensar qualsevol idea política, també quan aquesta no coincideix o encaixa amb els postulats constitucionals vigents” si el debat es produeix de forma pacífica, amb respecte als drets fonamentals i per mitjans polítics. I és en aquesta línia que l’advocat de Junqueras al·lega per tant que tenen cabuda dins de l’ordenament jurídic espanyol “totes les idees que vulguin defensar-se, i també les decisions i els actes parlamentaris, de naturalesa política, inclosa una declaració d’independència que, com és públic i notori, no va ser seguida d’actes jurídics que la materialitzessin”.
A més, també s’argumenta que la presó provisional “limita indegudament el dret a la defensa i es va dictar amb transgressió de drets i garanties de l’investigat” i, entre d’altres, recorda que Junqueras està ara “allunyat centenars de quilòmetres” del seu lletrat i amb “dificultat de treball” per les condicions de les comunicacions penitenciàries. Finalment i entre d’altres també denuncien “la lesió al dret de la presumpció d’innocència”.
Per tot plegat, l’advocat de Junqueras sol·licita que se li atorgui empara constitucional amb una resolució que li “reconegui els drets fonamentals a la llibertat, a la llibertat ideològica, al jutge ordinari predeterminat per llei, el dret a la defensa, a la presumpció d’innocència, a la legalitat, a la participació i representació polítiques, al jutge imparcial, a la tutela judicial efectiva i a un procés amb totes les garanties”. També demanen que s’anul·lin els dos autos recorreguts i que es decreti llibertat provisional o “l’establiment de qualsevol altre cautela que no impliqui l’empresonament provisional incondicional”.