Josep Maria Buqueras és un personatge polièdric: arquitecte tècnic de professió i president executiu del Consell Modernista de Tarragona, ha sigut també polític, professor i escriptor, però, sobre tot, és un dels majors especialistes en arquitectura modernista tarragonina
Un reportatge de Nerea Tera
“Vaig néixer a Reus al si d’una família de sis germans i ja des de molt jove vaig mostrar interès per la cultura i, amb només 16 anys, va començar a escriure articles al Setmanari de la Ciutat de Reus”. El nostre precoç protagonista s’ha dedicat a l’arquitectura tècnica des de l’any 1971 fins l’actualitat. Va ser vicepresident de la Junta del Col·legi d’Arquitectes durant els anys 2003-2007 i també va ocupar diversos càrrecs polítics durant els 80 i 90.
Malgrat aquesta profusa activat professional, el Josep Maria ha destacat sobre tot per la seva labor pedagògica: ha sigut professor de dibuix tècnic a diversos instituts de secundària i també conferenciant i escriptor. En aquest sentit, ha realitzat i encara realitza una labor molt activa per tal de donar a conèixer l’arquitectura modernista tarragonina. Aquesta tasca “té una especial rellevància a una ciutat com la nostra, on la innegable importància del seu llegat romà pot eclipsar altres moviments artístics presents a la ciutat”, explica.
Dins la seva tasca com a divulgador del modernisme, Buqueras ha escrit cinc llibres: Arquitectura de Tarragona segles XIX i XX; Arquitectura de Reus. Tomb de Ravals; Arquitectura de Tarragona des del segle XII; La laboral de Tarragona, fonaments i construcció, i El modernisme a Tarragona i ha elaborat un documental titulat Tarragona també és modernista. Amb la seva activitat, pretén “donar a conèixer el nostre patrimoni modernista i reivindicar la importància d’arquitectes com Pujol de Barberà o Josep Maria Jujol, entre d’altres”.
També és president del Consell del Modernisme, organisme creat l’any 2009 amb l’objectiu de donar a conèixer la riquesa arquitectònica de la ciutat. Una de les tasques principals d’aquesta institució va ser l’elaboració d’un Inventari Modernista on es van catalogar un total de 55 obres d’aquest estil a Tarragona. Amb un objectiu semblant, va crear la Fundació Trencadís. Entre les seves activitats, destaca “l’organització de cicles de conferències sobre arquitectes modernistes tarragonins, la confecció d’un Inventari Modernista i la creació d’un concurs anual al millor treball de recerca sobre el període històric 1880-1930 per alumnes de batxillerat”.
A l’actualitat, continua dedicant-se a l’arquitectura tècnica, professió que combina amb l’escriptura d’articles d’opinió a diferents revistes. També imparteix conferències a institucions com la URV o el Centre de Lectura de Reus i participa en un programa sobre la Tarragona modernista a Tarragona Ràdio. Parlem, doncs, d’un home compromès que, de forma altruista, ha dedicat el seu temps i esforç a divulgar la cultura i a vetllar pel nostre patrimoni arquitectònic, enriquint així la vida cultural de la ciutat.