Jordi Gual afirma que el sector financer està patint una sobreregulació que posa fre al mercat bancari europeu

Imatge de Jordi Gual, president de CaixaBank en un acte del Cercle d'Economia celebrat a Sitges el 26 de maig del 2017

CaixaBank, El Corte Inglés i Gestam veuen en la digitalització els principal factor de competitivitat a mig i llarg termini

ACN Sitges .- El sistema financer està sent víctima de la ”llei del pèndul”, segons ha afirmat Jordi Gual, president de CaixaBank, en una intervenció en la Reunió Cercle d’Economia. Gual ha explicat que el pèndul ha passat d’un escenari aparentment poc regulat, just abans de l’esclat de la crisi financera, a ser un sector que està ”patint” una sobreregulació, sense tenir en compte que la crisi va arribar no per una desregulació del mercat sinó per ”errors de regulació”. Gual també ha afegit que aquesta sobreregulació en comptes de ”propiciar” el mercat bancari europeu està fent el contrari i provoca la ”segmentació geogràfica”. CaixaBank, El Corte Inglés i Gestam, les tres empreses que han participat en la sessió del Cercle d’Economia, han identificat la digitalització com el principal factor de competitivitat a mig i llarg termini.
La sessió sobre ‘Estratègies empresarials en temps d’incertesa i digitalització’ ha estat moderada per Cristina Garmendia, presidenta de la Fundació Cotec, amb la participació de Jordi Gual, Dimas Gimeno, president i conseller delegat d’El Corte Inglés’ i Francisco J. Riberas, president de Gestamp.

Els ponents han coincidit en identificar la digitalització com el factor de competitivitat més important en el mig i el llarg termini. Tot i això, els tres també han coincidit en la necessitat d’enfortir el negoci actual amb la diversificació i la internacionalització, acompanyant aquesta estratègia dels reptes de la digitalització.

El president de Gestamp, Francisco J. Riberas, ha reconegut que la ”preocupació” de la companyia es concentra en el futur a mig termini per la irrupció de les noves tecnologies de la connectivitat que poden transformar radicalment el sector de l’automòbil i sobre el que serà necessari està atents a la seva evolució.

Amazon com competidor
En relació si operadors com Amazon poden ser uns grans competidors, els tres ponents han demanat que aquests nous competidors tecnològics han d’actuar amb les mateixes regles del joc que la resta de competidors. En aquest sentit, Dimas Gimeno ha reclamat que aquests operadors ”globals” que no paguen impostos en els països on generen ingressos haurien de tenir la mateixa regulació fiscal que els seus potencials competidors.

El president d’El Corte Inglés ha destacat que la xarxa física d’establiments comercials que té en la geografia espanyola, 92 establiments i 11 a Catalunya, són una xarxa de botigues que també poden tenir una funció de magatzems i per tant són un suport molt competitiu per distribuir productes als consumidors a través de la xarxa.

En el cas de CaixaBank, Jordi Gual ha demanat que qualsevol nou agent que s’incorpori al sistema bancari o al sistema de pagaments garanteixi la ”seguretat” dels usuaris i la fiabilitat del sistema per salvaguardar la seguretat de la xarxa. Gual ha afegit que aquest escenari de fiabilitat és més necessari que mai després d’observar els casos de ciberatacs que s’han registrat arreu del món en aquestes últimes setmanes i que han d’alertar a les empreses.

Compres inorgàniques i sortida a borsa

La moderadora, Cristina Garmendia, ha preguntat a Gual sobre com pensa actuar en el futur immediat en relació amb les oportunitats de compra inorgànica que es poden presentar en el mercat, una pregunta que ha fet sense citar explícitament la marca del Banc Popular.

Gual ha respòs a la moderadora que CaixaBank seguirà actuant com sempre ha actuat estudiant totes les oportunitats en benefici dels accionistes.

També a preguntes de la moderadora, Gimeno d’El Corte Inglés ha reconegut que en aquests moments la companyia s’ha plantejat treballar ”el més aviat possible” com si fos una empresa cotitzada i ha afegit que si en el futur veu l’oportunitat des sortir a borsa s’ho plantejarà com qualsevol empresa i serà el consell d’administració qui ho decidirà.