L’ICAT i el Port de Tarragona les organitzen conjuntament
Quatre ponències i quatre espais ‘col·loquis’ han donat forma a la novena edició de les jornades
A més de les persones professionals del sector, les jornades, han estat obertes i gratuïtes a l’alumnat de la Universitat Rovira i Virgili
La iniciativa permet aprofundir en l’especialització i actualització de coneixements dels professionals del Dret Marítim a Tarragona
Com cada any, el Port de Tarragona i l’Il·lustre Col·legi d’Advocacia de Tarragona (ICAT) van presentar a la Sala d’Actes d’ICAT, les IX Jornades de Dret Portuari de Tarragona. La trobada es va celebrar passat divendres en una sessió amb unes paraules de benvinguda del nou president del Port Tarragona, Saül Garreta i de la degana del Col·legi d’Advocacia de Tarragona, Estela Martín.
Tots dos han reconegut i s’han mostrat molt satisfets per la celebració de la novena edició d’aquestes jornades que donen la possibilitat d’actualitzar permanentment els continguts d’una matèria tan específica per als col·lectius de professionals relacionats amb el Dret Portuari a Tarragona.
El president del Port, Saül Garreta, ha agraït i ha destacat la gran tasca acomplerta conjuntament entre l’ICAT i els Serveis Jurídics del Port Tarragona per consolidar aquestes jornades de primer nivell a la ciutat. El president de l’APT ha posat èmfasi en la complexitat jurídica i administrativa d’una Autoritat Portuària “que és enorme i que té múltiples vectors en joc. Vectors –ha explicat- que van més enllà de l’ àmbit pròpiament portuari amb implicacions molt rellevants tant en l’ àmbit urbanístic, com en el comercial i el de les relacions laborals, entre d’altres.
Garreta va finalitzar la seva intervenció agraint a totes les persones assistents a l’acte el seu compromís per reforçar i potenciar els coneixements dels experts en Dret Portuari. Per la seva part, la degana del Col·legi, Estela Martín, va declarar que “són unes jornades més que consolidades en el sector ja que s’han assolit les 9 edicions” i “representen un win-win per a les dues institucions implicades en la seva organització, ja que el món portuari necessita professionals formats i especialitzats i, per a l’advocacia, el dret marítim és una oportunitat per al seus membres”.
A continuació i, després de la inauguració, va arribar el torn de les ponències. La primera sota el títol ‘El nou Pla Director Urbanístic portuari’ a càrrec de la directora de l’Àrea Jurídica de Ports de la Generalitat, Daniela Millet, i de la directora Adjunta de Ports de la Generalitat, Esther Roca.
La segona ponència va estar pronunciada Juan Casadevall, doctor en dret, advocat de l’Estat excedent i soci de Crowe Legal i Tributari, una exposició sota el títol ‘Algunes especialitats dels imposts de societats i sobre el valor afegit en l’àmbit dels ports’.
Després d’una breu pausa va començar la tercera exposició, a càrrec de l’advocat de l’Estat i cap de l’Assessoria Jurídica de Ports de l’Estat, José Antonio Morillo-Velarde del Peso, ponència vers ‘La utilització del domini públic portuari per altres administracions públiques’.
Per finalitzar el torn de les ponències, ‘L’aplicació de la Llei 19/2003, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, en l’àmbit de ports’ ha estat a càrrec de Fernando Rius, advocat de l’Estat, cap de la província de Tarragona i vocal del Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de Tarragona.
A més de les quatre ponències principals d’aquesta edició, les Jornades de Dret Portuari, van comptar amb quatre espais ‘col·loqui’ on els i les professionals de l’àmbit han pogut compartir i expressar els seus coneixements, experiències i reptes relacionats amb el dret marítim.
Les IX Jornades de Dret Portuari de Tarragona van estar clausurades per Estela Martín qui ha agraït la professionalitat i tota la informació que s’ha pogut analitzar i recollir en unes jornades que, ja esperen la propera edició i que compliran deu anys des de la seva primera convocatòria.