El festival REC 2017 eixampla nous horitzons, amb un eix més social

La XVII edició del festival es durà a terme de 4 al 10 de desembre a diversos espais de Tarragona, posant, com sempre, especial atenció a les pel·lícules a competició

 

Redacció.- El REC aterra, en una edició més, de nou a Tarragona. Després d’anys d’experiència   descobrint els nous talents del panorama cinematogràfic, el festival del cinema de la ciutat torna a la càrregadel 4 al 10 de desembre amb un programa ple de novetats i de llargmetratges arriscats, incisius, en definitiva, òperes primes que tracten el món en el qual viuen els seus creadors amb creativitat, cruesa, curiositat i molta força visual. El festival es consolida com a espai de presentació i descoberta de novetats fílmiques, d’altaveu per als nous creadors i presentació en exclusiva per al públic tarragoní de títols que seran notícia.

Durant aquest 2017, la proposta cultural s’agrupa sota l’eslògan “Aquesta ortiga no pica”, un lema que visibilitza que la proposta que ofereix el festival està oberta a tothom i que el fet de gaudir de bones pel·lícules no està determinat per condicionants econòmics o d’edat. El festival busca eixamplar la seva base social amb una aposta pel conjunt de la ciutadania per fer del cinema un espai més social i un punt de trobada.

Així, enguany es consoliden els espais professionals (Primer Test, Mira’m – El REC va a la universitat, la Jornada Professional – Les Dones en la Indústria), que són focus imprescindibles per als nous creadors, després de consolidar pel·lícules que han tingut un llarg recorregut, com ‘GAME OVER’, ‘JULIA IST’ o ‘ESTIU 1993’. A més, en la present edició es posa un especial èmfasi en elpaper de les dones en l’audiovisual, a través de propostes artístiques i sessions de treball.

En el programa també destaquen aquelles sessions en les quals es vol arribar a nous públics. Per exemple, opcions com les Sessions Vermuts o el MiniREC situen el festival com una proposta per a tota la família. Altres punts forts de la minuta cultural d’enguany -el concurs engegaR de peces curtes i elaborades en 48 hores, les sessions dedicades als autors de Tarragona, els concerts del RECLanuí i la inauguració i cloenda del festival- conformen una proposta amb un clar valor social i de ciutat, que vol tractar temes d’actualitat de manera profunda a partir de pel·lícules potents. Tot plegat, unit a l’entrada dels antics jurats joves, que enguany participen dissenyant part de la programació, conforma un esdeveniment més ciutadà i de referència.

D’aquesta manera, la programació d’enguany conjuga la voluntat d’adaptar-se i parlar a la realitat econòmica i social, però sense perdre l’esperit d’espais de descoberta dels títols que seran notícia. La programació que té en compte diferents gustos i horaris, i que enguany creix en nombre d’escenaris i es duu a terme en diferents espais de Tarragona, com l’Auditori CaixaForum, l’Antiga Audiència, l’Espai Turisme, el Teatret del Serrallo o la Sala Zero, entre altres.

El menú cinematogràfic d’aquest 2017 permet gaudir de pel·lícules d’estrena i de llargmetratges que destaquen per la seva qualitat, els temes que tracten i la manera de tractar-los. Enguany, les propostes que es podran veure en els diferents escenaris del Festival REC provenen d’Argentina, Espanya, Brasil, Alemanya, Xile, Rússia, França, Colòmbia, Austràlia, Israel, Polònia i Estats Units, i ofereixen la visió única dels seus creadors.

Pel·lícules a concurs

La proposta del festival es manté fidel a les òperes primes, les primeres pel·lícules més valentes i arriscades de directors d’arreu del món que, com cada any, troben en el Festival REC un primer aparador on mostrar les seves produccions, el que certifica aquest esdeveniment com el punt de sortida de moltes noves veus del panorama cinematogràfic actual.

Enguany, la proposta de llargmetratges que entren a concurs compta amb 11 pel·lícules, 4 de les quals són estrena absoluta a l’Estat Español. ‘SEVERINA’ (6 desembre, 22h), que duu el regust de Borges, Cortazar i l’amor per la literatura a la pell; ‘CLUB EUROPA’ (7 desembre, 20h), és un mirall que posa el vell continent davant les seves contradiccions; la desconcertant ‘THE STARRY SKY ABOVE ME’ (7 desembre, 22h) que qüestiona la visió que tenen sobre nosaltres els nostres éssers estimats i, finalment, ’MANIFIESTO’ (8 desembre, 18.15h), una proposta en la qual el públic tarragoní podrà gaudir, en exclusiva, de la incommensurable Cate Blanchet interpretant 13 papers diferents en una pel·lícula que canvia en cada seqüència.

La resta de films a concurs serà la primera vegada que es puguin veure a Catalunya. Així, el llistat de candidates a endur-se els premis del festival són ‘TESNOTA (DEMASIADO CERCA)’ (5 desembre, 18h), ‘ADIÓS ENTUSIASMO’ (6 desembre, 18h), ‘MATAR A JESÚS’ (6 desembre, 20h), ‘LOS PERROS’ (7 desembre, 18h) , ‘LES GARÇONS SAUVAGES / THE WILD BOYS’ (8 desembre, 16h), ‘MUCHOS HIJOS, UN MONO Y UN CASTILLO’ (8 desembre, 20h), ‘LE SEMEUR (LA MUJER QUE SABÍA LEER)’ ( 8 desembre, 22h / 9 desembre, 12 h al Teatret del Serrallo).  Aquests són els debuts més destacats de la temporada i serà la primera vegada que es puguin veure a Catalunya. El conjunt ve acompanyat de guardons als principals festivals, com Cannes, San Sebastian, BAFICI o Karlovy Vary, i representa un ampli ventall d’estils, temàtiques i reinterpretacions de la realitat a partir del punt de vista dels creadors contemporanis.