L’argument democràtic que “pretén avalar” la consulta és “profundament fal·laç”, afirma
També afirma que l’argument que el referèndum resoldria el problema d’una vegada per totes “és un simple miratge” i recorda que ni al Quebec ni a Escòcia els nos a la independència que han collit els referèndums que s’hi han celebrat han estat suficients perquè els independentistes abandonin els seus anhels.
“Cap editorial” del ‘New York Times’ “determinarà” un plebiscit secessionista a Catalunya, afirma la Faes. “Però això no significa que no s’hagi de prestar atenció a aquesta qüestió quan s’apropa el xoc contra la legalitat constitucional de l’independentisme català en què compten amb produir un impacte favorable a les seves demandes en l’opinió internacional i desqualificar l’actuació de l’Estat”.
Finalment la fundació afirma que l’independentisme treballa en la mobilització d’una xarxa de personalitats “ben situades” en àmbits acadèmics nord-americans. I tot i que assegura que l’estratègia “no ha trobat resposta” recorda al govern espanyol que té “mitjans, credibilitat i presència suficients” als Estats Units com per “preveure” que qualli “fins i tot en nuclis reduïts, però potencialment influents” una “distorsió com la que conté l’editorial” del New York Times.