El Govern no contempla de moment convocar comicis i resta a l’espera del que faci el govern espanyol en les pròximes hores
L’abast del 155, en cas d’aplicar-lo, i el nombre de conselleries que afectaria no està clar, i hi ha discrepàncies entre veus de l’executiu espanyol. Algunes apunten que podria afectar el Govern en ple i altres que assenyalen que seria limitat a algunes competències.
En tot cas, fonts del Ministeri d’Hisenda han apuntat també que en cas de 155 preveuen la substitució del conseller d’Economia, Oriol Junqueras, per una altra persona de perfil “tècnic” designada per l’administració espanyola.
A Madrid, Rajoy està mantenint contactes amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el líder de Cs, Albert Rivera, per acordar les condicions d’una possible aplicació del 155. Sánchez ha donat suport a la tesi de la Moncloa d’aturar-lo en cas d’eleccions i no ha volgut donar més detalls de les converses.
El Govern prefereix mantenir la prudència a l’espera que aquest dijous el govern espanyol anunciï quin pas dona una vegada expiri el termini. Fonts de l’executiu català asseguren però que avui per avui no contemplen convocar eleccions. I afegeixen que el que es contempla és respectar la voluntat dels resultats de l’1-O. En aquesta línia també ho ha expressat el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, des de Brussel·les, negant que la convocatòria d’unes eleccions “estigui damunt la taula”. Per la seva banda, el conseller de l’Interior, Joaquim Forn, ha evitat entrar a valorar a fons aquesta possibilitat i s’ha limitat a dir que “s’analitzarà i es decidirà el que es cregui més convenient”.
Mentrestant, JxSí i la CUP mantenen contactes per decidir de quina manera i en quin moment s’implanta el mandat de l’1-O i, per tant, s’aixeca la suspensió dels efectes de la independència. Segons la CUP, la intenció és proclamar la república en els “propers dies”.
Els partits independentistes mantenen la discreció sobre quins seran els passos a seguir i les mirades estan posades en el consell nacional extraordinari que aquest dimecres al vespre celebra el PDeCAT. Fonts d’aquest partit asseguren que volen que la reunió serveixi per tancar files i tenir una posició unitària. Algunes fonts no descarten que s’avali l’aixecament de la suspensió de la independència però estan a l’expectativa d’escoltar la intervenció de Puigdemont al consell nacional.
Dijous i divendres de la setmana que ve al Senat
El calendari que preveu La Moncloa estableix que l’aprovació definitiva de les mesures que contempla l’article 155 de la Constitució tindrà lloc dijous i divendres de la setmana que ve al Senat, és a dir, els dies 26 i 27 d’octubre.
Es crearia una comissió conjunta de comissions al Senat que evitaria que haguessin de comparèixer al Senat tots els presidents autonòmics. Un cop aprovades les mesures en aquesta comissió es convocaria el ple del Senat on s’aprovarien les mesures de manera definitiva.