Desacord entre PSOE i Podem sobre com abordar l’1-O al Congrés

Les dues formacions acorden treballar conjuntament en temes socials però no troben la fórmula per a la situació de Catalunya

ACN Madrid .- La reunió entre els equips de treball de PSOE i Podem ha acabat sense acord sobre com abordar el referèndum i la situació de Catalunya al Congrés. Ambdós acusen el PP d’actuar amb “immobilisme” però no troben la fórmula de generar diàleg i superar la crisi catalana. Per una banda, Podem proposa la creació d’una comissió de crisi territorial al Congrés, defensa que la reforma constitucional del PSOE és “massa lenta” i que hi ha espai legal per poder fer un referèndum. En canvi, el PSOE no es mou de la proposta de reformar la carta magna i assegura que la subcomissió constitucional està “molt pensada” i que és la solució per a superar la crisi de Catalunya. Tanmateix, les dues forces han decidit establir una taula de col·laboració parlamentària per mantenir un debat fluid, sobretot en qüestions socials. Una decisió que, des de Podem, creuen que “posarà nerviós” el govern del PP perquè suposa un pas endavant per “prefigurar el procés de confecció d’un govern alternatiu”.
Reunió de més de dues hores entre els equips de treball de PSOE i Podem, amb els dos secretaris generals al capdavant. A la reunió hi ha hagut acord per plantejar qüestions socials (com pensions o salari mínim) i les dues formacions han acordat establir una taula de col·laboració parlamentària per anar plantejant-se acords en aquestes matèries. Una eina que, segons Podem, “posarà molt nerviós” a Rajoy i el govern del PP.

Sense acord amb com abordar la qüestió catalana

On no hi ha hagut tanta sintonia és en la qüestió catalana. Els dos partits han posat sobre la taula la “preocupació” sobre la situació que es viu i l’actitud de l’executiu de Rajoy però hi ha “discrepàncies evidents” en quant a les solucions.

Per una banda, Podem considera que la subcomissió per reformar la Constitució que el PSOE va plantejar des de Barcelona divendres és una eina “massa lenta” i que no dona solucions a la problemàtica actual. “Aquesta idea no és suficient davant del fet que la majoria de la població catalana porta des del 2010 reclamant dret a decidir”, ha manifestat Xavier Domènech, que recorda que l’article 92 de la Constitució donaria empara legal a un referèndum “efectiu” i que defensa que els catalans votin. Per això, segueixen apostant per la creació d’una comissió de crisi territorial al Congrés.

Un plantejament que xoca amb el del PSOE. La portaveu, Margarita Robles, ha assegurat que “no es baixaran del tren” de la subcomissió perquè defensa que és una proposta “molt estudiada” i referma l’aposta per la reforma constitucional en clau federal per superar la situació de Catalunya.

A més, ha dit que el PSOE no donarà “cap suport” a un referèndum unilateral i manté que la sortida passa per la reforma de la Constitució i parlar de plurinacionalisme però sempre mantenint “la unitat de la sobirania nacional”. En canvi, Podem parla de “sobiranies compartides”, un terme que el PSOE no avala.

Valoracions de la dimissió de Batlle

En quant a la dimissió del director general dels Mossos, des del PSOE Robles considera que la Generalitat “va cap a un precipici” i alerta que s’estan “trencant principis bàsics de l’estat de dret”. Per part de Podem, Domènech reclama a Puigdemont i Junqueras que donin explicacions sobre els canvis al Govern i què els ha motivat.