Els ponents de l’acte, amb familiars de presos i “exiliats”, reclamen que la comunitat internacional reaccioni davant la “repressió” de l’Estat, davant la presència de Puigdemont i Gabriel
Masvidal ha alertat que a Espanya hi ha un “retrocés democràtic gravíssim”, i ho ha justificat amb els quatre “presos polítics” i els cinc dirigents que romanen a l'”exili”. Al seu torn, la professora de dret internacional de la Universitat de les Illes Balears Margalida Capellà ha subratllat que a l’Estat se suspenen els drets de participació política d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Quim Forn i Jordi Cuixart, després que el Suprem denegués el permís al president del grup parlamentari de JxCat d’assistir al seu ple d’investidura.
En el debat també s’ha criticat la “manca de separació de poders” de l’Estat. Un dels més contundents ha estat l’exmagistrat del Suprem José Antonio Martín Pallín: “Hi ha una mena de concentració de poder que em recorda a la llei orgànica de la dictadura”, ha sentenciat. A més, Pallín ha criticat amb duresa que el jutge del Suprem Pablo Llarena hagi “interferit” en la decisió del Parlament en impedir que Sànchez assistís a la investidura.
A l’acte també hi havia l’eurodiputat d’Esquerra Jordi Solé; l’exdiputada cupaire Mireia Vehí; el vicepresident de l’ANC Agustí Alcoberro; el membre electe del Secretariat de l’Assemblea Adrià Alsina; i l’advocat i expert independent de l’ONU sobre democràcia i drets humans Alfred-Maurice de Zayas. Al debat també hi ha intervingut l’expert en protecció legal i regulació del dret de reunió Michael Hamilton, i la pròpia Masvidal.