Els hotels esperen assolir xifres d’ocupació superiors al 90% i, els càmpings i els apartaments, del 85%
La gerent de la FEHT, Marta Álvarez, ha apuntat que podrien superar lleugerament les xifres de l’any passat i enfilar-se fins als 19,7 milions de pernoctacions, un nivell que no s’assolia des de fa onze anys. Els increments registrats durant els sis primers mesos de l’any i un canvi de comportament de la clientela, que ha fet augmentar un 10% la venda anticipada en detriment de les reserves d’última hora, permetran batre els millors registres històrics i, de retruc, garantir l’estabilitat d’ocupació als establiments.
El sector recorda que aquest auge es pot atribuir, en part, al turisme “prestat” que solia viatjar cap a zones que actualment viuen situacions geopolítiques conflictives, com és el cas del nord d’Àfrica, Egipte i Turquia. Per aquest motiu, el territori no vol deixar escapar l’oportunitat de fidelitzar aquests mercats, tot garantint una millora de la qualitat. En aquest sentit, els establiments turístics han invertit 200 MEUR entre l’any passat i aquest any per reformar les seves instal·lacions. Atractius com Ferrari Land també es veuen com un gran actiu per part del sector, tot i que se’n desconeix l’impacte que ha tingut des que va obrir portes, fa dos mesos i mig.
Augment de l’activitat a l’aeroport i de mercats estrangers
En aquest context de creixement, es preveu un repunt del mercat espanyol i de visitants estrangers, sobretot britànic i irlandesos, però també dels mercats francès, rus, belga i holandès. En el cas del mercat rus, es preveu que l’arribada de turistes d’aquest país s’incrementi per sobre del 15%, segons ha assenyalat Pere Segura, president del Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca. A més, l’Aeroport de Reus ofereix un 70% més de places aquest any en les connexions amb Rússia, fins a arribar als 12.000 seients.
Precisament, l’aeroport viurà una gran temporada, segons ha subratllat el president del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Martí Carnicer. Les instal·lacions del Baix Camp preveuen un increment d’activitat del 29% i es confia que tancaran l’any amb més d’un milió de passatgers. La incorporació de noves companyies, que han deixat la quota de mercat Ryanair en només el 34% del total, i la diversificació de destinacions, contribueixen a “reforçar” l’aeroport, segons Carnicer.
Reclamen més control dels allotjaments no regulats
El sector turístic denuncia l’increment d’allotjaments no regulats que es comercialitzen en portals d’Internet. El president de l’Associació d’Apartaments Turístics, Joan Calvet, ha reclamat més inspeccions per part dels consistoris i de la Generalitat, coincidint amb el fet que s’ha apujat la taxa als establiments d’ús turístic -dels 0,50 als 0,90 cèntims d’euro- i que enguany els ajuntaments rebran un 20% més dels imports recaptats.
En aquest sentit, el regidor de Promoció Turística de l’Ajuntament de Salou, Benet Presas, ha defensat que lluiten per detectar “al màxim possible” la comercialització d’establiments no regulats. “Aquests allotjaments no paguen impostos a l’administració i fan competència deslleial als establiments regulats, per la qual cosa tots estem interessants en combatre aquest problema”, ha afegit.
Desestacionalització lligada al turisme esportiu
D’altra banda, els agents turístics s’emplacen a treballar per poder ampliar la temporada i que els establiments tinguin la possibilitat d’obrir vuit o deu mesos l’any, i no sis mesos com fins ara. Una de les principals estratègies per assolir la desestacionalització passa per captar turisme esportiu. Només durant el període de Setmana Santa, el territori va acollir uns 20.000 esportistes -en la seva majoria nens i nenes- en diferents torneigs i competicions, segons ha posat en valor la regidora de Turisme de Cambrils, Mercè Dalmau.