El ministre no descarta que l’1-O hi hagi urnes però ho equipara a una “botifarrada”: “No serà un referèndum”
ACN Madrid .- El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha qualificat de raonament “infantil” el discurs que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fet aquest dimarts a RAC1, on ha assegurat que el Codi Penal espanyol no contempla un referèndum com a delicte, i per tant una urna no és un material delictiu i un voluntari o un polític que organitza un referèndum “no és un delinqüent”. Segons Catalá, “Puigdemont és president de la Generalitat de Catalunya perquè la Constitució Espanyola preveu que hi hagi una Generalitat, i ha jurat lleialtat a l’ordenament jurídic”. “L’ordenament jurídic s’aplica a tot el territori i quan un tribunal dicta una sentència no la discutim”, ha afirmat, i “em sembla bastant infantil dir que la Constitució espanyola i el Codi Penal espanyol no és de tots, i ens obliga a tota, també a Puigdemont”. El ministre no ha descartat aquest dimarts que l’1-O hi pugui haver “una urna” en “alguna plaça” amb “castellets” (sic) i “botifarrada”, però ha assegurat que en tot cas això “no és un referèndum” i “no tindrà cap valor jurídic”. Segons Catalá “un referèndum convocat legalment per un govern i una CCAA té una sèrie de condicions, té una convocatòria, un cens, un lloc on votar, unes paperetes, urnes, administració electoral, i recompte”, i “no hi haurà referèndum en aquests termes”. També ha assegurat que “li preocupa” que una “festa de tots”, en referència a la Diada, s’hagi convertit “en una festa de minories radicals”.
En tot cas ha assegurat que l’1-O és “un autèntic desafiament a la democràcia” i obtindrà “sens dubte” una “resposta” de l’Estat de dret. No ha descartat que “la tensió pugi” i l’1-O hi pugui haver algun tipus d’incident, tot i que ha recordat que les competències d’ordre públic “són de la Generalitat” i “no podrà consentir desordres i incidents”. “Els Mossos estan per servir tots els catalans, no a uns quants”. No ha descartat tampoc l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. Segons ha dit, el seu executiu actuarà amb “prudència i proporcionalitat”. “Si arriba el moment en que cal activar mecanismes, els catalans i espanyols saben que el govern [espanyol] sap quina és la seva responsabilitat”.
En aquest sentit, el ministre ha recordat que en un “Estat de dret” i una democràcia consolidada “els instruments de poder són molts”. “Hi ha els tribunals de justícia, el TC, les forces de seguretat, hi ha molts instruments per garantir que tothom compleix la seva actuació”. “Aquestes coses, si no fossin dramàtiques semblarien una broma”, ha dit en referència a la desobediència de les institucions catalanes. Segons el ministre, dins d’aquests instruments “el 155 és un més que es pot arribar a aplicar en determinades circumstàncies”.
Respecte a la possibilitat d’inhabilitacions i detencions d’alcaldes, Catalá ha afirmat que a l’independentisme li interessa “crear un clima bèl·lic”. “Això es un debat de caràcter polític, institucional, democràtic”. “Si es produeixen inhabilitacions serà perquè ho decideixen els tribunals”, ha afirmat, i “confio que deixin en pau els alcaldes i no els obliguin a fer el que no volen fer, i que no es forci ni coaccioni ningú, ni els alcaldes, ni els funcionaris”, ha dit.
Respecte a les imatges del tram final de la manifestació alternativa de la Diada on es van cremar banderes d’Espanya, França i la UE, Catlá ha afirmat que “cremar banderes és un delicte i pot ser sancionat”. “Si s’identifica els responsables tindran la sanció corresponent”, ha dit.