Basf inverteix més de 30 milions al ‘site’ de Tarragona

Carles Navarro, director general de Basf Española. CEDIDA

L’activitat inversora de la multinacional alemanya a Espanya es produeix gràcies a un any rècord de vendes amb 1.358 milions d’euros, que suposen més de 4% sobre un 2017 ja de rècord (1.301 milions).

Els bons resultats es sostenen sobre un 2% més de volum de vendes i un altre 2% més de preus, segons Carles Navarro, director general de Basf Española, que es mostra moderadament optimista de cara al 2019, sobretot en el segon semestre. “Vam detectar -ha revelat- una desacceleració de la demanda a la fi de l’últim trimestre del 2018, però el primer trimestre d’aquest any ha estat bo i confiem créixer més a partir de la meitat d’any”

Basf preveu una inversió a Espanya de 62 milions el 2019, la més important de la dècada i que suposa un increment de més del 25% respecte als 48 de l’any anterior. Aquesta injecció econòmica es dedicarà al manteniment de les plantes, a millores mediambientals i a millorar la seguretat dels processos. Més del 50% d’aquests 62 milions tindran com a destinació la seu de Tarragona.

Com a principal novetat aquest any, Basf treballa ja en el primer hub digital que dotarà de serveis a tot el món des de Madrid. “Competim amb altres ubicacions i s’ha escollit Madrid per costos i disponibilitat de talent digital; estem contents perquè anem a proveir de serveis de digitalització a tot el grup a nivell global”. Es preveu que hi treballin més de 300 persones en un parell d’anys.

L’exercici 2018 va registrar un important creixement en el segment de solucions agrícoles, amb un component estructural positiu després de l’adquisició del negoci de hortícoles Nunhems, adquirit a Bayer el passat mes d’agost i que va impactar en el compte de resultats de l’últim trimestre. Basf va començar 2018 amb 11 centres de treball a Espanya, que s’han convertit en 16 després de les compres realitzades, amb 2.200 treballadors i vuit centres de producció, amb Tarragona i Guadalajara com puntes de llança.

En virtut de la legislació de competència, Basf va adquirir a Bayer actius per valor de 7.600 milions d’euros, la inversió més elevada de la companyia en tota la seva història. Com pròxims fites, la companyia alemanya anuncia un nou projecte a la Xina per valor de 10.000 milions en el que serà el seu setè centre integrat a tot el món. Xina suposa a dia d’avui el 40% del mercat químic mundial, quan fa una dècada no arribava al 10%

En 2019 es manté una ferma aposta per la sostenibilitat. L’empresa ha aconseguit duplicar en 20 anys la producció i alhora reduir a la meitat les emissions. “Apostem per seguir creixent amb força sense augmentar les emissions”, ha subratllat Carles Navarro. Entre seus projectes més ambiciosos en l’àmbit de l’economia circular, Basf impulsa iniciatives pioneres com el reciclatge químic dels plàstics, amb l’objectiu d’aconseguir la seva descomposició termoquímica per convertir-los de nou en matèria primera llista per a la fabricació.

El 2025, la companyia espera arribar a una facturació de 22.000 milions d’euros a través de la venda de productes acceleradors com Ecovio, un plàstic 100% compostable que genera zero residus. Basf participa en el projecte europeu Ceres, prova pilot per a la substitució de bosses de plàstic d’un sol ús per bosses compostables en tots els comerços de la Seu d’Urgell (Lleida), que preveu evitar l’ús de dos milions de bosses de plàstic convencional cada any.