Albert Castellanos, nou vicepresident de l’Assemblea de les Regions d’Europa

Albert Castellanos, nou vicepresident de l’Assemblea de les Regions d’Europa en matèria de promoció econòmica i afers mediterranis

  • Aquest nomenament és “una oportunitat perquè Catalunya guanyi visibilitat i influència a Europa i el conjunt de regions europees”
  • L’ARE és la xarxa transnacional de regions europees més antiga d’Europa i aglutina unes 200 regions de 35 països europeus
Redacció.- Albert Castellanos, director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació, ha estat nomenat vicepresident de l’Assemblea de les Regions d’Europa (ARE) en matèria de promoció econòmica i afers mediterranis. Castellanos, que ocuparà el càrrec durant dos anys prorrogables fins a dos més, ha valorat la decisió com “una oportunitat perquè Catalunya guanyi visibilitat i influència a Europa, les seves institucions i el conjunt de regions europees”.
L’accés de Castellanos al càrrec de l’organisme europeu orientat a les polítiques de  promoció econòmica permetrà enfortir la visibilitat del Govern català envers Europa i les seves institucions. “Tot ajuda a donar a conèixer la posició de Catalunya i poder influir en la presa de decisions més directament”, ha destacat Castellanos.
Una de les tasques més importants de l’ARE passa per comprendre la diversitat i les necessitats de les regions membres de la xarxa. Les regions membres poden utilitzar la xarxa transnacional com una plataforma per donar a conèixer les seves bones pràctiques en economia, sanitat, joventut, cultura, polítiques socials, esport… Així, la presència de la Generalitat a l’ARE es concreta, per exemple, al programa Eurodyssée, d’intercanvi de joves per realitzar pràctiques en empreses. L’àrea d’iniciatives internacionals del SOC gestiona aquest programa amb un pressupost anual de 550.000 euros, amb l’objectiu de finançar les acollides de joves europeus que venen a Catalunya realitzar una estada professional durant 6 mesos. Com a contrapartida, els joves catalans tenen l’oportunitat de fer estades en empreses de regions membres del programa.
Un segon cas que exemplifica els beneficis de la presència de Catalunya a l’ARE és la participació del Govern en diversos programes europeus amb finançament Erasmus. En tercer lloc, i també en polítiques adreçades a joves, destaca el programa Most Youth Friendly European Region, que premia les iniciatives innovadores.
Finalment, cal destacar el paper de l’ARE com a lobby. Les oficines d’Estrasburg i Brussel·les faciliten els contactes i les reunions amb membres de la Comissió Europea, el Comitè de Regions i el Parlament europeu.