Una protesta a la plaça de la Font demana a l’Ajuntament que aporti solucions –i no prohibeixi iniciatives- si falla la seguretat o el civisme
Al manifest recorden que la ciutat “tenia bars i sales de balls de tots els estils al port esportiu, on no es molestava ningú amb soroll” i on no calia agafar el cotxe per sortir de festa. “Però quan va fallar la seguretat, en comptes de millorar-la, es va tancar tot”, apunten. Al text també demanen que els joves “no hagin d’agafar el cotxe a la nit per poder sortir un dissabte amb els amics” i “que no vulguin marxar de la ciutat perquè aquí no hi ha res a fer”. “No volem seguir vivint d’esquena al mar, volem ser exemple de ciutat mediterrània, volem que el món ens conegui per ser una ciutat amb braços oberts i no de museus tancats, de teatres tancats, de bars tancats”, assenyalen.
Sagardoy ha explicat que va marxar fa 20 anys i que, quan ha tornat, s’ha trobat amb una ciutat on “no es poden fer festes a la platja, no es fan els concerts al camp de Mart, no es fa el vermut electrònic”, ha enumerat. Amb tot, ha apuntat que la concentració no mira només perquè es pugui “sortir i fer festa”, sinó que també vol que “hi hagi parcs per anar a fer esport, que sigui fàcil moure’s per la ciutat o que les festes de Santa Tecla i Sant Magí respectin els veïns”. Amb aquest respecte és on, segons Sagardoy, han trobat un punt en comú amb la plataforma Farts de Soroll, des d’on es queixen que la vida a la Part Alta s’ha tornat impossible per la saturació de locals.
A Farts de Soroll “no estan en contra de l’oci, estan en contra de l’oci mal fet, igual que nosaltres”, ha assegurat Sagardoy: “Si es poguessin fer concerts o música a la platja no estaria tothom a la Part Alta”. “L’oci no està ben fet, no està ben distribuït i vivim tancats a les muralles”, ha lamentat, tot recordant que fa uns anys la vida nocturna també passava més per la zona del Port. D’altra banda, seguint aquesta línia, ha apuntat que si la Guàrdia Urbana patrullés més pel nucli antic es rebaixarien els conflictes de convivència de la Part Alta. “Aquí és la ciutat sense llei: es pot sentir tocar la guitarra a les dues de la matinada; després, una noia toca el violí cap a la Rambla i la multen amb cent euros”. La violinista que va ser multada ha participat a la part final de la concentració.
Els organitzadors de la protesta no formen part de cap plataforma ni associació i es defineixen com un moviment transversal format per veïns de Tarragona. La convocatòria de la concentració s’ha fet per les xarxes socials i han aconseguit un suport de la ciutadania que no esperaven, tenint en compte que no hi ha cap associació ni partit polític darrere. “La gent ve perquè està farta”, ha dit una de les organitzadores. Un cop feta la protesta, els convocants no descarten continuar organitzant activitats fins a aconseguir “que la ciutat desperti”.