Vila emplaça Rajoy a donar respostes polítiques a Catalunya

Adverteix el govern espanyol que utilitzar la Fiscalia i enviar la Guàrdia Civil a perseguir “xorrades” és “un error”

ACN Madrid .- El conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila, ha emplaçat aquest dilluns el govern espanyol a donar respostes polítiques a Catalunya en comptes d’utilitzar només els instruments de l’Estat i enviar la Guàrdia Civil a perseguir “xorrades”. En aquest sentit, ha apostat per una solució dialogada de la situació a Catalunya i ha qualificat “d’error rotund” creure que la situació a Catalunya se soluciona des de la Fiscalia. Ha advertit que si l’1-O és un èxit absolut “passaran coses” a l’Estat. “Fins al moment aquest conflicte polític només ha tingut respostes policials, fiscals, judicials, i això és molt lamentable perquè un conflicte polític tan seriós requeriria respostes polítiques” i “l’immobilisme del govern d’Espanya no ha ajudat a tenir una situació més raonable”. Vila també ha respost les manifestacions del ministre d’Economia, Luis de Guijndos, que ha assegurat que l’atur es doblaria a una Catalunya independent. “L’anunci de plagues bíbliques que cauran sobre els catalans en funció de les decisions que prenguem no ajuda a resoldre aquesta situació”, ah dit, perquè la dada actual és que les dades econòmiques son “les millors de la dècada”.
En una conferència a Madrid on han assistit, entre altres, l’Ambaixador d’Hondures, personal de l’ambaixada de Bèlgica i el diputat del PP i exnúmero dos del Ministeri de l’Interior, Francisco Martínez, Vila ha assegurat que la resposta de l’Estat al referèndum és “impròpia d’una societat i d’una economia madura i seriosa” com l’Espanyola, i parteix d’una visió “nacionalista” de l’Estat.

“La Guardia Civil perseguint xorrades”

“Espanya és una societat avançada però tenim la Guàrdia Civil perseguint xorrades o segrestant la revista d’Òmnium cultural”, un fet que “alimenta el tòpic d’Espanya” i que constitueix “un acte violent i absolutament innecessari”, ha dit. Segons Vila, “enviar la Guàrdia Civil a Valls, i veure famílies i avies amb els seus nets exhibint la papereta i la Guàrdia Civil resignada” genera una situació de “despropòsit”.

Per aquest motiu ha insistit en la necessitat d’incorporar “sensatesa” a la situació i obrir portes a la negociació, i ha assegurat que si el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, truca el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per plantejar una solució el xoc de trens “s’atura”. “Cal no afegir pressió i velocitat al xoc”, ha dit, perquè “la moderació només és eficaç quan hi ha una interlocució definida”.

“Aquest no és un conflicte d’identitats ni de nacionalismes, sinó d’organització i repartiment del poder a l’Estat, perquè Catalunya considera que el consens territorial s’ha trencat”.

Pel que fa a la intervenció del Ministeri d’Hisenda sobre els pagaments de la Generalitat, ha advertit que “seria inacceptable” que el conflicte tingués repercussió sobre els proveïdors i els ciutadans catalans. “No ens podem permetre que un conflicte que ja és suficientment greu traspassi a proveïdors que no tenen cap culpa que no puguem vehicular aquesta situació”.

El dia 2 cal “reaccionar”

Segons Vila, les coses “es poden recomposar” però caldrà que els polítics “sortim de determinades posicions de confort on ens hem acomodat per sobreexcitació” i abandonin també “l’anàlisi d’efectes electorals a curt termini”. “Si arribem en condicions raonables el dia 2 de nou el govern de Madrid i el de la Generalitat han de reaccionar”, ha dit abans de lamentar que el contacte entre els dos executius “s’ha perdut des de fa mesos”.