Professors de secundària i mestres de primària, que reclamen recuperar les retallades dels darres vuit anys, secunden aquest dijous una vaga que se situaria en el 40% de seguiment al Camp de Tarragona, segons els sindicats i un 9% segons Ensenyament. També s’hi han sumat els estudiants de la Rovira i Virgili per exigir una rebaixa del 30% de les taxes universitàries.

Les aturades, segons va informar Tarragona Ràdio, han culminat amb una manifestació al migdia ha reunit mig miler de persones i que ha sortit de la plaça Imperial Tarraco per finalitzar a les portes del departament d’Ensenyament. El portaveu del sindicat USTEC, majoritari a l’ensenyament, Josep Maria Cartanyà, ha recordat la necessitat de reduir les ràtios i hores lectives, a més d’incrementar la plantilla de docents. Un miler de mestres dels vuit mil del Camp de Tarragona s’haurien adherit a la vaga als centres públics de primària i secundària.

Els alumnes de la Rovira i Virgili s’han sumat a les protestes cridats pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans. Una columna de manifestants ha sortit del Campus Catalunya per afegir-se a la protesta del professorat que partia de la Imperial Tarraco. Els estudiants consideren que el preu de les matrícules expulsa a les classes obreres de la Universitat. Segons la URV, la URV el seguiment ha estat del 75%. Els universitaris repetiran aquest divendres jornada de vaga.

DADES OFICIALS DELS CENTRES PÚBLICS

Amb el 96,79% de centres comunicats, el percentatge de seguiment de la vaga de personal docent és de 11,64%

Durant la jornada també s’ha registrat una aturada del laboral del PAS (Personal d’administració i serveis) entre les 12h i les 14h; així com vaga d’alumnes de secundària

Segons les dades recollides pel Departament d’Ensenyament, la incidència de la vaga en el professorat de centres públics és d’un 11,64%. Aquestes dades corresponen als centres que han comunicat el seguiment i que representen el 96,79% del total dels centres públics de Catalunya, que són 2.899.
Els percentatges de participació per Serveis Territorials dels centres que ja han comunicat les dades són els següents:
Serveis territorials
Participació
Consorci d’Educació de Barcelona
16,71%
Baix Llobregat
14,04%
Barcelona Comarques
13,11%
Catalunya Central
9,30%
Girona
8,27%
Lleida
5,68%
Maresme i Vallès Oriental
13,33%
Tarragona
9,55%
Terres de l’Ebre
9,65%
Vallès Occidental
12,75%
Dades de l’aturada del Personal d’Administració i Serveis
Durant la jornada també s’ha registrat aturada del laboral del PAS (Personal d’administració i serveis), entres les 12h i les 14h, i el seguiment ha estat del 0,62%.
Províncies
Participació
Barcelona
0,55%
Girona
0,57%
Lleida
0,27%
Tarragona
1,08%
Dades de la vaga d’alumnes de secundària
D’altra banda, avui també ha tingut lloc vaga d’alumnat de secundària, pel que fa als cursos de de tercer i quart d’ESO, de primer i segon de batxillerat i als cicles de formació professional de grau mitjà i de grau superior. Segons les dades recollides pels Serveis Territorials d’Ensenyament, la incidència de la vaga als diferents territoris oscil·la entre el 17,43% i el 65,96%
Serveis territorials
Alumnat
Consorci d’Educació de Barcelona
22,62%
Baix Llobregat
64,14%
Barcelona Comarques
17,43%
Catalunya Central
33,91%
Girona
19,23%
Lleida
24,45%
Maresme i Vallès Oriental
20,41%
Tarragona
18,52%
Terres de l’Ebre
50,63%
Vallès Occidental
65,96%

 

UNIVERSITATS

Recollint dades facilitades per les universitats públiques catalanes, la Secretaria d’Universitats i Recerca informa que l’afectació en l’activitat acadèmica és la següent:
  • Universitat Rovira i Virgili: L’aturada ha estat total al campus Catalunya, on s’han registrat bloquejos a l’entrada, i a la facultat de Turisme i Geografia. La URV també ha informat d’un alt seguiment als campus Bellissens i Terres de l’Ebre, així com a la seu del Vendrell. Al campus de Sescelades i la Facultat de Medicina, l’afectació ha estat entre el 35% i el 40%.
  • Universitat de Barcelona: L’activitat acadèmica ha estat l’habitual en la meitat dels 18 centres de la UB. En la resta de facultats o bé s’ha suspès l’activitat acadèmica o s’han realitzat classes amb poca assistència d’alumnes. Igual que en la jornada d’ahir, a les facultats de Geografia i Història, i de Filosofia s’han bloquejat els accessos.
  • Universitat Autònoma de Barcelona: L’adhesió dels estudiants a l’aturada ha estat majoritària a 10 facultats del campus de Bellaterra on, des de primera hora del matí, la presència de piquets als vials interns i a les entrades dels centres n’han dificultat l’accés. Al campus de Sabadell, també hi ha hagut un seguiment alt. A l’Escola d’Enginyeria i a la facultat de Veterinària, l’assistència a classe ha estat entre el 40% i el 60%, mentre que a les unitats docents hospitalàries s’ha situat per sobre del 70%. Pel que fa al personal docent i el d’administració i serveis, la UAB ha informat que encara no tenen les dades comptabilitzades.
  • Universitat Politècnica de Catalunya: Les classes s’han realitzat amb normalitat, a excepció de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) i el campus de Manresa, on l’adhesió ha estat entre el 80% i el 90%.
  • Universitat Pompeu Fabra: La direcció de la UPF ha informat que, tal i com estava previst, els tres campus han estat tancats fins les 9.30 del matí. A partir d’aquella hora, s’ha reprès l’activitat acadèmica.
  • Universitat de Lleida: L’activitat acadèmica s’ha desenvolupat amb normalitat, a excepció de les facultats de Lletres i d’Educació. La UdL ha informat que no hi hagut cap tipus d’afectació entre el personal docent i el d’administració i serveis.
  • Universitat de Girona:  El seguiment ha estat majoritari, a excepció de la facultat de Medicina i l’Escola Politècnica Superior. En relació a les incidències, s’han trobat cadenes, tanques i contenidors a les portes d’entrada d’alguns edificis. Pel que fa al personal d’administració i serveis, la UdG ha informat que no s’ha adherit a la convocatòria de vaga.  

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

4 dies ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

4 dies ago

Tarragona i el Síndrome de les Finestres Trencades: Com la Falta d’Autoestima Crida a l’Acció

Tarragona, una ciutat amb un ric patrimoni històric i una ubicació privilegiada al Mediterrani, es…

4 setmanes ago

Las máquinas ya trabajan en los terrenos del proyecto de Lotte Energy Materials

Las máquinas ya están trabajando en la preparación de los terrenos para iniciar en las próximas…

4 setmanes ago

Reus acollirà dues proves dels IV Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més…

1 mes ago

Finalistes del I Premi de Periodisme Salut i Drets Socials

Un total de 31 treballs periodístics sobre temes de salut i drets socials (dependència,  serveis…

1 mes ago