Ball de dades a la vaga d’ensenyament

Professors de secundària i mestres de primària, que reclamen recuperar les retallades dels darres vuit anys, secunden aquest dijous una vaga que se situaria en el 40% de seguiment al Camp de Tarragona, segons els sindicats i un 9% segons Ensenyament. També s’hi han sumat els estudiants de la Rovira i Virgili per exigir una rebaixa del 30% de les taxes universitàries.

Les aturades, segons va informar Tarragona Ràdio, han culminat amb una manifestació al migdia ha reunit mig miler de persones i que ha sortit de la plaça Imperial Tarraco per finalitzar a les portes del departament d’Ensenyament. El portaveu del sindicat USTEC, majoritari a l’ensenyament, Josep Maria Cartanyà, ha recordat la necessitat de reduir les ràtios i hores lectives, a més d’incrementar la plantilla de docents. Un miler de mestres dels vuit mil del Camp de Tarragona s’haurien adherit a la vaga als centres públics de primària i secundària.

Els alumnes de la Rovira i Virgili s’han sumat a les protestes cridats pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans. Una columna de manifestants ha sortit del Campus Catalunya per afegir-se a la protesta del professorat que partia de la Imperial Tarraco. Els estudiants consideren que el preu de les matrícules expulsa a les classes obreres de la Universitat. Segons la URV, la URV el seguiment ha estat del 75%. Els universitaris repetiran aquest divendres jornada de vaga.

DADES OFICIALS DELS CENTRES PÚBLICS

Amb el 96,79% de centres comunicats, el percentatge de seguiment de la vaga de personal docent és de 11,64%

Durant la jornada també s’ha registrat una aturada del laboral del PAS (Personal d’administració i serveis) entre les 12h i les 14h; així com vaga d’alumnes de secundària

Segons les dades recollides pel Departament d’Ensenyament, la incidència de la vaga en el professorat de centres públics és d’un 11,64%. Aquestes dades corresponen als centres que han comunicat el seguiment i que representen el 96,79% del total dels centres públics de Catalunya, que són 2.899.
Els percentatges de participació per Serveis Territorials dels centres que ja han comunicat les dades són els següents:
Serveis territorials
Participació
Consorci d’Educació de Barcelona
16,71%
Baix Llobregat
14,04%
Barcelona Comarques
13,11%
Catalunya Central
9,30%
Girona
8,27%
Lleida
5,68%
Maresme i Vallès Oriental
13,33%
Tarragona
9,55%
Terres de l’Ebre
9,65%
Vallès Occidental
12,75%
Dades de l’aturada del Personal d’Administració i Serveis
Durant la jornada també s’ha registrat aturada del laboral del PAS (Personal d’administració i serveis), entres les 12h i les 14h, i el seguiment ha estat del 0,62%.
Províncies
Participació
Barcelona
0,55%
Girona
0,57%
Lleida
0,27%
Tarragona
1,08%
Dades de la vaga d’alumnes de secundària
D’altra banda, avui també ha tingut lloc vaga d’alumnat de secundària, pel que fa als cursos de de tercer i quart d’ESO, de primer i segon de batxillerat i als cicles de formació professional de grau mitjà i de grau superior. Segons les dades recollides pels Serveis Territorials d’Ensenyament, la incidència de la vaga als diferents territoris oscil·la entre el 17,43% i el 65,96%
Serveis territorials
Alumnat
Consorci d’Educació de Barcelona
22,62%
Baix Llobregat
64,14%
Barcelona Comarques
17,43%
Catalunya Central
33,91%
Girona
19,23%
Lleida
24,45%
Maresme i Vallès Oriental
20,41%
Tarragona
18,52%
Terres de l’Ebre
50,63%
Vallès Occidental
65,96%

 

UNIVERSITATS

Recollint dades facilitades per les universitats públiques catalanes, la Secretaria d’Universitats i Recerca informa que l’afectació en l’activitat acadèmica és la següent:
  • Universitat Rovira i Virgili: L’aturada ha estat total al campus Catalunya, on s’han registrat bloquejos a l’entrada, i a la facultat de Turisme i Geografia. La URV també ha informat d’un alt seguiment als campus Bellissens i Terres de l’Ebre, així com a la seu del Vendrell. Al campus de Sescelades i la Facultat de Medicina, l’afectació ha estat entre el 35% i el 40%.
  • Universitat de Barcelona: L’activitat acadèmica ha estat l’habitual en la meitat dels 18 centres de la UB. En la resta de facultats o bé s’ha suspès l’activitat acadèmica o s’han realitzat classes amb poca assistència d’alumnes. Igual que en la jornada d’ahir, a les facultats de Geografia i Història, i de Filosofia s’han bloquejat els accessos.
  • Universitat Autònoma de Barcelona: L’adhesió dels estudiants a l’aturada ha estat majoritària a 10 facultats del campus de Bellaterra on, des de primera hora del matí, la presència de piquets als vials interns i a les entrades dels centres n’han dificultat l’accés. Al campus de Sabadell, també hi ha hagut un seguiment alt. A l’Escola d’Enginyeria i a la facultat de Veterinària, l’assistència a classe ha estat entre el 40% i el 60%, mentre que a les unitats docents hospitalàries s’ha situat per sobre del 70%. Pel que fa al personal docent i el d’administració i serveis, la UAB ha informat que encara no tenen les dades comptabilitzades.
  • Universitat Politècnica de Catalunya: Les classes s’han realitzat amb normalitat, a excepció de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) i el campus de Manresa, on l’adhesió ha estat entre el 80% i el 90%.
  • Universitat Pompeu Fabra: La direcció de la UPF ha informat que, tal i com estava previst, els tres campus han estat tancats fins les 9.30 del matí. A partir d’aquella hora, s’ha reprès l’activitat acadèmica.
  • Universitat de Lleida: L’activitat acadèmica s’ha desenvolupat amb normalitat, a excepció de les facultats de Lletres i d’Educació. La UdL ha informat que no hi hagut cap tipus d’afectació entre el personal docent i el d’administració i serveis.
  • Universitat de Girona:  El seguiment ha estat majoritari, a excepció de la facultat de Medicina i l’Escola Politècnica Superior. En relació a les incidències, s’han trobat cadenes, tanques i contenidors a les portes d’entrada d’alguns edificis. Pel que fa al personal d’administració i serveis, la UdG ha informat que no s’ha adherit a la convocatòria de vaga.