Turull destaca que la Firagost de Valls representa els millors valors per culminar el procés independentista

El conseller de Presidència inaugura la 63a edició d’aquesta fira dedicada als productes del camp català

ACN Valls .- El conseller de Presidència, Jordi Turull, ha posat d’exemple els valors que identifiquen la Firagost de Valls, la pròpia ciutat i la seva tradició castellera per culminar el procés independentista. Segons Turull, l’arrelament i la diversificació que caracteritzen aquesta fira agrícola de Valls han fet que Catalunya “sigui un país de primera” i haver superat “els moments més difícils”. “Davant els reptes que tenim, en un moment històric en què el país haurà de decidir quin futur vol, que la força, equilibri, valor i seny ens orientin en aquests mesos tan transcendents”, ha declarat Turull, durant l’acte inaugural de la Firagost, aquest dimarts a la tarda a la sala de plens de l’Ajuntament de Valls. Posteriorment el conseller ha fet un recorregut per les parades d’aquesta fira dedicada a productes del camp català.
El conseller de Presidència, durant la seva intervenció en l’obertura de la Firagost, ha fet referència al centenari de la mort d’Enric Prat de la Riba, el primer president de la Mancomunitat de Catalunya, i que precisament “també va creure en Valls” -hi va construir la primera biblioteca popular. En l’acte, el president de la Cooperativa Agrícola de Valls, Joan Llorach, ha aprofitat per denunciar els robatoris al camp. “Vull donar un crit d’atenció i espero que enguany puguem trobar una solució tots junts”, ha dit.

Posteriorment el conseller ha fet un recorregut per la zona firal, que ocupa més de 40.000 metres quadrats a l’aire lliure, entre carrers i places, la qual cosa representa més d’1,5 quilòmetres d’estands i parades al centre de Valls. Malgrat l’amenaça de pluja, l’aigua, que ha fet acte de presència de forma esporàdica, no ha aigualit l’arrencada de la Firagost. Amb la presència de més de 350 expositors, Valls es converteix, durant dos dies, en la capital dels productes del camp, amb l’arribada d’uns 100.000 visitants.

A la fira, que compta amb la participació d’una trentena de cooperatives, s’hi mostren productes del camp català -des de fruites, verdures i plantes, a embotits i alimentació artesanal, passant per ceràmica i artesania, fins a vehicles i maquinària agrícola. Entre els principals atractius, s’hi troben la 32a cursa-concurs de portadors de saques d’avellanes, que es fa de nit al passeig de l’Estació, i la tradicional exhibició castellera de dimecres a la tarda, en un duel entre les dues colles castelleres locals.

Malgrat que la Firagost manté un programa tradicional estable, incorpora noves activitats, com la primera edició d’una fira fora estocs a la zona del carrer Vallvera, a més de xerrades i jornades tècniques vinculades a l’agricultura i la fauna. Espectacles eqüestres, el concurs d’arrossegament de cavalleries amb trineu, l’exhibició canina i l’exposició de bonsais són altres activitats típiques de la Firagost. També durant els dos dies de fira al Pati hi haurà una mostra de cerveses artesanes i una altra de ‘food trucks’.