Categories: Noticies de Catalunya

El Servei Català de Trànsit coordina a Catalunya una campanya de control d’alcohol i drogues

La campanya preventiva s’inicia aquest divendres 16 i finalitzarà el proper diumenge 25, coincidint amb la celebració de la revetlla i festivitat de Sant Joan. 

En la darrera campanya de control de drogo-alcoholèmia, efectuada el passat mes de febrer, es van detectar 397 positius. El Servei Català de Trànsit (SCT) coordinarà amb Mossos d’Esquadra i Policies Locals una campanya preventiva de controls de drogoalcoholèmia des d’aquest divendres 16 i fins al diumenge 25 de juny, en carretera i zones urbanes. La realització d’aquests controls policials intensius coincideix amb la celebració de la revetlla de Sant Joan, una festivitat que comporta un elevat nombre de desplaçaments a les carreteres catalanes i en la qual convé insistir que el consum d’alcohol i drogues i la conducció són totalment incompatibles.

Al 2016, segons dades de  l’Institut de Medicina Legal, el 46,2% dels conductors morts en accidents de trànsit a Catalunya van donar positiu en consum d’alcohol, drogues o psicofàrmacs, i en aquest sentit es considera un dels principals factors concurrents de la sinistralitat viària i d’agreujant de la lesivitat. El percentatge de conductors morts amb presència d’alcohol va augmentar quasi 2 punts respecte al 2015 ( del 29,2% al 31,2 %). En canvi, el percentatge de conductors morts amb presència de drogues o psicofàrmacs va disminuir, del 28,5% del 2015 al 25% del 2016.
0.0%, l’única taxa segura
El SCT recorda que els principals efectes de la ingesta d’alcohol en la conducció són l’augment del temps de reacció, problemes de percepció, d’atenció, control i coordinació, així com també l’increment de la somnolència. A més, tot i que se circuli amb una taxa d’alcoholèmia dins dels marges legals permesos, el risc d’accident pot incrementar, atès que l’única taxa segura és 0,0%. D’altra banda, el consum de substàncies psicoactives també alteren les condicions físiques i psíquiques comportant un risc greu per a la seguretat dels usuaris.
397 positius
A la darrera campanya de control de drogues i alcohol, realitzada el passat mes de febrer d’enguany, es van detectar un total de 397 positius – dels quals 61 van ser penals i 336 administratius – un 19.93% més respecte la mateixa campanya del 2015, en la qual s’hi van detectar 331 positius.
 
Campanya de control alcohol i drogues
 
 
Febrer 2016
Febrer 2017
Positius administratius
276
336
Positius penals
55
61
Total de positius
331
397
Positius en drogues
114
125
 
 
Aquesta campanya preventiva de control de drogues i alcohol que s’inicia avui serà la vuitena campanya preventiva i integral que coordina enguany el Servei Català de Trànsit, després de les ja realitzades de seguretat passiva, drogoalcoholèmia, camions, distraccions i respecte pels semàfors, velocitat, motocicletes i transport escolar i de viatgers. En total, aquest 2017 es duran a terme quinze campanyes que incidiran en els principals factors de sinistralitat.

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

4 dies ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

4 dies ago

Tarragona i el Síndrome de les Finestres Trencades: Com la Falta d’Autoestima Crida a l’Acció

Tarragona, una ciutat amb un ric patrimoni històric i una ubicació privilegiada al Mediterrani, es…

4 setmanes ago

Las máquinas ya trabajan en los terrenos del proyecto de Lotte Energy Materials

Las máquinas ya están trabajando en la preparación de los terrenos para iniciar en las próximas…

4 setmanes ago

Reus acollirà dues proves dels IV Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més…

1 mes ago

Finalistes del I Premi de Periodisme Salut i Drets Socials

Un total de 31 treballs periodístics sobre temes de salut i drets socials (dependència,  serveis…

1 mes ago