El Servei Català de Trànsit coordina a Catalunya una campanya de control d’alcohol i drogues

La campanya preventiva s’inicia aquest divendres 16 i finalitzarà el proper diumenge 25, coincidint amb la celebració de la revetlla i festivitat de Sant Joan. 

En la darrera campanya de control de drogo-alcoholèmia, efectuada el passat mes de febrer, es van detectar 397 positius. El Servei Català de Trànsit (SCT) coordinarà amb Mossos d’Esquadra i Policies Locals una campanya preventiva de controls de drogoalcoholèmia des d’aquest divendres 16 i fins al diumenge 25 de juny, en carretera i zones urbanes. La realització d’aquests controls policials intensius coincideix amb la celebració de la revetlla de Sant Joan, una festivitat que comporta un elevat nombre de desplaçaments a les carreteres catalanes i en la qual convé insistir que el consum d’alcohol i drogues i la conducció són totalment incompatibles.

Al 2016, segons dades de  l’Institut de Medicina Legal, el 46,2% dels conductors morts en accidents de trànsit a Catalunya van donar positiu en consum d’alcohol, drogues o psicofàrmacs, i en aquest sentit es considera un dels principals factors concurrents de la sinistralitat viària i d’agreujant de la lesivitat. El percentatge de conductors morts amb presència d’alcohol va augmentar quasi 2 punts respecte al 2015 ( del 29,2% al 31,2 %). En canvi, el percentatge de conductors morts amb presència de drogues o psicofàrmacs va disminuir, del 28,5% del 2015 al 25% del 2016.
0.0%, l’única taxa segura
El SCT recorda que els principals efectes de la ingesta d’alcohol en la conducció són l’augment del temps de reacció, problemes de percepció, d’atenció, control i coordinació, així com també l’increment de la somnolència. A més, tot i que se circuli amb una taxa d’alcoholèmia dins dels marges legals permesos, el risc d’accident pot incrementar, atès que l’única taxa segura és 0,0%. D’altra banda, el consum de substàncies psicoactives també alteren les condicions físiques i psíquiques comportant un risc greu per a la seguretat dels usuaris.
397 positius
A la darrera campanya de control de drogues i alcohol, realitzada el passat mes de febrer d’enguany, es van detectar un total de 397 positius – dels quals 61 van ser penals i 336 administratius – un 19.93% més respecte la mateixa campanya del 2015, en la qual s’hi van detectar 331 positius.
 
Campanya de control alcohol i drogues
 
 
Febrer 2016
Febrer 2017
Positius administratius
276
336
Positius penals
55
61
Total de positius
331
397
Positius en drogues
114
125
 
 
Aquesta campanya preventiva de control de drogues i alcohol que s’inicia avui serà la vuitena campanya preventiva i integral que coordina enguany el Servei Català de Trànsit, després de les ja realitzades de seguretat passiva, drogoalcoholèmia, camions, distraccions i respecte pels semàfors, velocitat, motocicletes i transport escolar i de viatgers. En total, aquest 2017 es duran a terme quinze campanyes que incidiran en els principals factors de sinistralitat.