Categories: Noticies d'Economia

Seguiment total en la segona jornada de vaga dels treballadors d’empreses auxiliars de les nuclears catalanes

Els sindicats traslladaran un document alternatiu a la direcció d’ANAV, però no descarten noves aturades durant la recàrrega d’Ascó II a la tardor en cas de fracàs

ACN Ascó .- La segona jornada de vaga dels treballadors de les empreses auxiliars de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs II ha tingut un seguiment total, segons els sindicats. Després de la massiva resposta de la convocatòria del passat dimarts, els representants sindicals es mostren optimistes i, fins i tot, asseguren haver apreciat un “canvi d’actitud” d’ANAV arran de la reunió que van mantenir amb els directius de l’empresa aquest dilluns. “Hi ha preocupació perquè el conflicte no vagi a més”, ha declarat el secretari general de la secció sindical d’UGT a ANAV, Juan Luis Cantón. La direcció de l’empresa ha demanat als sindicats que presentin una proposta alternativa sobre aquells aspectes que els treballadors no accepten i que van suposar el rebuig al preacord el passat 9 de juny: la clarificació de termes i una major concreció sobre la comissió de seguiment proposada. Tot i un “cert optimisme”, els sindicats no descarten convocar noves aturades a l’octubre i novembre, amb motiu de la recàrrega d’Ascó II.
“Hem tingut unes xifres idèntiques a la primera jornada, amb un 100% de seguiment. Estem satisfets”, ha declarat Cantón, per constatar l’èxit de la convocatòria per als sindicats. Un cop finalitzada aquesta segona aturada en una setmana, els pròxims dies tornaran les assemblees i les reunions entre treballadors i representants sindicals per començar a elaborar una nova proposta que, aquest cop sí, permeti donar una solució satisfactòria al conflicte. Així les coses, les Federacions d’Indústria de la UGT i CCOOO de Catalunya convocaran els seus delegats a les empreses auxiliars a una reunió el pròxim dilluns, 26 de juny, per preparar aquest nou document i concertar una reunió amb la direcció d’ANAV per traslladar-los-hi.

De moment, es mantenen els punts de fricció que van portar els treballadors a rebutjar en les respectives assemblees el preacord assolit entre sindicats i ANAV. Segons Cantón, existeixen alguns aspectes sobre les condicions laborals que no estaven plantejats de forma “suficientment clara i transparent”. La idea, en aquest sentit, és evitar que aquests punts puguin ser objecte de controvèrsia i problemes d’interpretació en el futur. Tampoc va resultar satisfactori per a les plantilles de les empreses auxiliars els termes en els quals s’havia acordat crear una comissió de seguiment sobre les subcontractacions i impedir l’accés a les empreses multiserveis. “Demanem un compromís més concret i tangible”, ha reiterat.

Els delegats de les empreses col·laboradores seran els encarregats de recollir les propostes dels treballadors sobre les mancances que, finalment, van quedar plasmades en el preacord i que ara hauran de servir per elaborar el nou document alternatiu que es traslladarà a la direcció. “Volem anar poc a poc, pas a pas”, ha insistit Cantón. Malgrat tot, apunten, si aquesta trobada es tanca sense cap via de solució al conflicte, el responsable d’UGT no descarta noves jornades de vaga a les centrals nuclears. En aquest cas, seria durant els mesos d’octubre i novembre, quan està prevista la recàrrega del grup II d’Ascó.

Un total de 1.300 treballadors –que se sumen al miler de la pròpia ANAV- es troben contractats per una trentena d’empreses auxiliars de les nuclears. Entre els serveis externalitzats figura el manteniment industrial i elèctric, l’enginyeria o la neteja industrial i de locals. Els sindicats reclamen un acord amb la direcció de la central que garanteixi l’aplicació del conveni col·lectiu de referència a cada sector, la formació adequada dels treballadors i la prevenció de riscos laborals, la subrogació de les plantilles així com la no contractació d’empreses multiserveis.

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

2 dies ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

2 dies ago

Tarragona i el Síndrome de les Finestres Trencades: Com la Falta d’Autoestima Crida a l’Acció

Tarragona, una ciutat amb un ric patrimoni històric i una ubicació privilegiada al Mediterrani, es…

3 setmanes ago

Las máquinas ya trabajan en los terrenos del proyecto de Lotte Energy Materials

Las máquinas ya están trabajando en la preparación de los terrenos para iniciar en las próximas…

3 setmanes ago

Reus acollirà dues proves dels IV Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més…

1 mes ago

Finalistes del I Premi de Periodisme Salut i Drets Socials

Un total de 31 treballs periodístics sobre temes de salut i drets socials (dependència,  serveis…

1 mes ago