Una secció de CCOO avisa els funcionaris que incomplir “el deure de fidelitat a la Constitució” és una falta “molt greu”

El sindicat es desmarca del correu, enviat als afiliats del Departament d’Empresa i Coneixement

ACN Barcelona .- La secció sindical de CCOO al Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat ha enviat un correu als funcionaris afiliats en el qual se’ls adverteix que incomplir “el deure de fidelitat de la Constitució” és una falta “molt greu” que pot tenir conseqüències, tal com ha avançat el diari ‘Ara’ i ha confirmat l’ACN. El correu es va enviar després que transcendís el discurs del diputat de Junts pel Sí Lluís Llach en un acte polític en què va dir que la Generalitat sancionaria els funcionaris que no complissin la llei de transitorietat jurídica o de desconnexió. CCOO es desmarca del contingut del correu. Fonts del sindicat asseguren que fins ara desconeixien la seva existència.
“El compliment de la legislació vigent, Constitució, Estatut i la resta de l’ordenament jurídic és obligat pels empleats públics i aquests són preceptes legals que hem de tenir en compte amb la nostra actuació”, assegura el correu.

En aquest mail de la secció sindical de CCOO es recull un seguit d’articles en matèria de funció pública que obliguen a complir la Constitució i que estableixen les penes i sancions si es cometen fets il·legals. En la missiva interna, s’adverteix que els funcionaris han de “complir la Constitució i l’Estatut” i “en cap cas es poden complir ordres que impliquin la comissió d’un delicte”. També informen que si consideren que una ordre no és legal, en poden sol·licitar la conformació per escrit.

Segons publica el diari ‘Ara’, el correu relata les faltes que es recullen al règim sancionador dels empleats públics. “Es consideraran faltes molt greus (…) l’incompliment del deure de fidelitat de la Constitució o a l’Estat en l’exercici de la funció pública”. També fa referència al jurament o presa de possessió dels empleats públics de la Generalitat, en el qual es fa la pregunta següent: “Jureu o prometeu per la vostra consciència i honor complir fidelment les obligacions com a funcionari del Cos de la Generalitat de Catalunya, d’acord amb la legislació vigent?” L’escrit també convida alerta dels perills d'”acatar ordres que suposin la comissió de delictes o acatar ordres il·legals de superiors”.

CCOO demana instruccions per escrit

Fonts de CCOO consultades per l’ACN han assegurat que el correu no respon a la postura oficial del sindicat. Les mateixes fonts admeten que una part de l’afiliació és independentista i una altra, federalista i recorden que el sindicat està a favor del dret a decidir i forma part del Pacte Nacional pel Referèndum. Les mateixes fonts han explicat que estan a l’espera de conèixer les noves lleis del Parlament i demanen que, siguin quines siguin les instruccions que es donin, siguin per escrit. “Demanem que la Generalitat ens doni seguretat jurídica i garanteixi que no patirem les conseqüències d’un xoc de legalitats”, ha assegurat.