Reus organitzarà el Festival de les Arts a l’hospital del Pere Mata

Reus proposa un festival d’estiu a l’emblemàtic hospital psiquiàtric del Pere Mata

La primera edició del Festival de les Arts de Reus estrenarà vuit obres singulars del 30 de juny al 9 de juliol amb artistes com Àngels Gonyalons, Belén Fabra, Lluís Marco, Marta Marco, Joan Carreras, Ernest Villegas i Gerard Quintana, entre d’altres
ACN Reus .- Reus, immersa en la celebració com a Capital de la Cultura Catalana 2017, estrena festival d’estiu. El batejat coma Festival de les Arts de Reus (FAR), el certamen cultural tindrà lloc en uns salons d’estil modernista de l’hospital psiquiàtric de l’Institut Pere Mata, un dels espais més emblemàtics de Reus, obra de Domènech i Montaner. El festival, que neix amb voluntat de continuïtat, presenta en la seva primera edició un total de vuit propostes de diferents disciplines, des de cançó, teatre, poesia, dansa i música lírica. La principal singularitat radica en què la majoria de les obres s’hauran creat expressament per a aquest festival, que tindrà lloc del 30 de juny al 9 de juliol. Durant aquests deu dies, passaran pel festival artistes com Àngels Gonyalons, Belén Fabra, Lluís Marco, Marta Marco, Joan Carreras, Ernest Villegas i Gerard Quintana, entre d’altres.
Fent una al·lusió al concepte anglès ‘far’ per la voluntat d’arribar ben lluny i esdevenir un festival de referència a Catalunya, el festival FAR s’ha presentat aquest dimecres al mateix pavelló de l’Institut Pere Mata on s’hi faran les representacions. Sense malalts des del 1990, el pavelló dels Distingits s’ha usat en comptades ocasions per a esdeveniments culturals. Amb motiu del festival, però, obrirà dues de les seves sales interiors, el saló de ball i el menjador, amb capacitat per a un centenar de persones cada espai. La limitació d’espai situa el públic potencial al festival entre les 1.000 i 1.500 persones.

L’impulsor del projecte, Francesc Cerro-Ferran, s’ha mostrat convençut que cal prioritzar la qualitat en detriment de la quantitat. “Avui en dia potser estem saturats de festivals, però més que un excés de festivals són esdeveniments de programació, nosaltres el que farem, en un 70% de les obres, és creació pura i dura, és a dir, estan fetes expressament per al festival”, ha afirmat. Així, Amb el FAR, Reus ha volgut crear un projecte que feia temps que es volia promoure: un festival d’estiu que defuig del concepte de gran aparador turístic que proposen altres festivals, i apostar pels agents culturals propis.

El festival comptarà amb l’estrena de “Una nit de musical” amb Àngels Gonyalons;” Madame Bovary” amb Belén Fabra i la direcció d’Àngel Alonso; “Después de Federico” amb Lluís Marco i Ferran Carvajal; “Otel·lo” amb Joan Carreras, Marta Marco, Josep Julien, Santi Ricart i Sergio Caballero; “Poeticant” amb Gerard Quintana; Joan Masdeu; Camerata XXI i Alba Forasté i “Tothom ho sap”, un homenatge a Leonard Cohen amb Marta Marco, Ernest Villegas, Marc Serra i Montse Vellvehí. “Tots s’hi han volgut sumar des del minut zero i en cap moment els ha importat el pressupost”, ha remarcat Francesc Cerro-Ferran.

El FAR disposa del suport artístic i institucional del Festival de Peralada. Durant la presentació del FAR han intervingut també dos dels artistes que s’inclouen al cartell, el cantautor Joan Masdéu i el responsable de l’Orquestra Camerata XXI, els quals han lloat la iniciativa i han remarcat la gran oportunitat que representa tant per a públic com per a artistes gaudir d’un espai tan singular com el recinte modernista de l’Institut Pere Mata. La regidora de Cultura, Montserrat Caelles, ha afegit que l’Ajuntament treballarà per facilitar la mobilitat i les connexions fins al Pere Mata, situat a l’extraradi de la ciutat.