Protesta dels ecologistes contra l’allargament de la vida de les nuclears

Foto EFE

Els ecologistes denuncien que la nova ordre ministerial permetrà allargar la vida de les nuclears més enllà dels 40 anys

El CSN avaluarà la seguretat abans que els propietaris de les centrals hagin de demanar la pròrroga
ACN Ascó .- El Moviment Ibèric Antinuclear (MIA) i Ecologistes en Acció han denunciat que el govern espanyol i el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) es “pleguin als interessos de les elèctriques” amb el projecte d’Ordre Ministerial que podria facilitar la prolongació de l’activitat de les centrals nuclears més enllà dels 40 anys. Segons les entitats ecologistes, la nova ordre permetrà demanar la pròrroga del permís d’explotació al govern espanyol un any abans que expiri –actualment s’ha de fer tres anys abans- però el CSN seguirà reclamant la documentació tres anys abans i haurà d’avaluar les condicions de seguretat abans de la decisió dels propietaris de mantenir, o no, l’activitat. Aquests dos anys intermedis permetran, segons MIA i Ecologistes en Acció, que les elèctriques pressionin al govern espanyol a rebaixar les exigències i requeriments. L’ordre ministerial va rebre aquest dimarts l’informe favorable del ple del CSN, amb l’únic vot en contra de la consellera Cristina Narbona, exministre de Medi Ambient.
Segons el Moviment Ibèric Antinuclear (MIA) i Ecologistes en Acció (EA), el govern estatal ha tornat a complir “les indicacions d’Iberdrola” promovent un canvi de la normativa per afavorir els interessos del lobby nuclear. Les dues entitats critiquen que el CSN haurà d’avaluar les condicions de seguretat de les plantes molt abans que els propietaris comuniquin si volen allargar l’activitat nuclear.

Actualment la renovació del permís de funcionament s’ha de demanar tres anys abans que expiri la llicència en vigor al Ministeri d’Energia, que remet la documentació pertinent al CSN per a l’avaluació de les condicions de seguretat de les centrals. No obstant això, la nova normativa permetrà demanar la prolongació del permís tan sols un any abans que expiri, separant aquesta petició de la tramesa de documentació al CSN.

Els ecologistes denuncien que la petició del permís es converteix “en un estrany acte administratiu i obliga al CSN a treballar i consumir recursos sense saber quin serà el fi de les seves avaluacions”. “Podria passar que no els interessessin les condicions. Això és un instrument de pressió de primer ordre perquè el govern espanyol compta, en la seva política energètica, amb les nuclears. Els està donant una basa perquè el pressionin i aconsegueixin millors condicions”, ha lamentat Francisco Castejón, coordinador del Moviment Ibèric Antinuclear i portaveu d’Ecologistes en Acció. “És absolutament irregular”, ha afegit.

L’ordre entrarà en funcionament tan aviat com es publiqui al BOE. Segons Castejón es farà “ràpid” perquè el 8 de juny acaba el termini perquè Amaraz I i II pugui acollir-se a la nova normativa i no es vegin obligats a demanar una pròrroga amb el procediment antic, “amb moltes més garanties que aquest que estan posant en marxa”, ha explicat el portaveu ecologista.