Rajoy avisa el Govern que portarà la llei del referèndum al TC si la Mesa del Parlament l’admet a tràmit

Pla mig del president espanyol, Mariano Rajoy, durant la roda de premsa abans de les vacances d'estiu, el 28 de juliol de 2017

El president espanyol diu que la norma que ha de donar cobertura legal a l’1-O “és una nova patada al sistema democràtic”

ACN Barcelona .- El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha avisat la Generalitat que portarà la llei del referèndum al Tribunal Constitucional (TC) en cas que la Mesa del Parlament admeti a tràmit la norma que ha de donar cobertura legal a l’1-O. En una roda de premsa des del Palau de Marivent (Mallorca), després de reunir-se amb el rei Felip VI, Rajoy ha afegit que la llei del referèndum -que JxSí i la CUP van registrar la setmana passada al Parlament- “és una nova patada al sistema democràtic”. “L’1-O no hi haurà referèndum perquè Espanya és un Estat de dret i una democràcia”, ha subratllat el cap del govern espanyol.

A més, Rajoy ha celebrat que el TC hagi “paralitzat” la reforma del reglament del Parlament perquè “pretenia aprovar en 24 hores la llei per a un referèndum il·legal i aprovar les famoses lleis de desconnexió”. El cap del govern espanyol, que també ha titllat l’1-O de “profundament antidemocràtic”, ha insistit que el seu executiu recorrerà la norma del referèndum al TC, en cas que sigui aprovada a tràmit per la Mesa -previsiblement el 16 d’agost-. Segons ha argumentat, “el que es pretén fer és una cosa absolutament il·legal i contrària a la llei”, a més de ser també “contrària a la lògica i al sentit comú”.

Rajoy ha insistit que la “dinàmica” del Govern i dels grups parlamentaris independentistes és “perversa” i que va “en contra de l’esperit de la Unió Europea”, que té com a principi bàsic l’estat de dret i el respecte a les lleis. D’altra banda, el president espanyol ha avisat el PSOE que no acceptarà obrir el debat sobre la reforma de la Constitució fins després de l’1-O.