Puigdemont, “totalment disposat” a un cara a cara amb Rajoy al Congrés

El cap de l’executiu descarta participar en una “maniobra d’escarni” que tanqui les portes “al desig dels catalans a decidir”

ACN Barcelona .- El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s’ha mostrat “totalment disposat” a participar en un cara a cara amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per explicar “per què hem arribat fins aquí i què farem els catalans”. Així ho afirma Puigdemont en un avançament de l’entrevista que publicarà aquest diumenge el diari ‘Ara’. Puigdemont però descarta participar “en una maniobra perquè el parlament espanyol tanqui les portes, com ha fet 18 vegades, al desig dels catalans a decidir”. “No cal que tornem a repetir aquesta versió del que ja coneixem”, ha advertit. A més, Puigdemont també ha assegurat que no tindria “cap problema” en un escenari que passés per convocar el referèndum, explicitar la pregunta i després anar al Congrés per explicar-se en aquest mateix sentit.

Després de l’emplaçament de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría el 19 de maig, Puigdemont va replicar que el Congrés només ha de de pronunciar-se sobre un referèndum en cas que hi hagi un acord previ entre els dos executius. En l’avançament de l’entrevista aquest dissabte, i davant la pregunta “Vostè podria convocar el referèndum, explicitar la pregunta i després anar a explicar-se al Congrés dels Diputats?”, Puigdemont ha respost: “No tindríem cap problema a fer-ho, això”. I ha afegit que estaria “encantat” de debatre: “Amb qui vulgui saber perquè hem arribat fins aquí; [..] li he proposat manta vegades de parlar-ne al president del govern espanyol”.

És en aquest context que ha afirmat també que estaria “totalment disposat” a participar en un cara a cara al Congrés amb Mariano Rajoy. “Si és per explicar perquè hem arribat fins aquí i què farem els catalans”, ha insistit. “Si és per participar en una maniobra d’escarni perquè el parlament espanyol tanqui les portes al desig dels catalans a decidir, no cal que tornem a repetir aquesta versió que ja coneixem”, ha afegit el cap de l’executiu català.

D’altra banda, ha assegurat que “seria una bestiesa” que el Govern acabés a la presó. “Un deliri”. “Sé que hi ha algú que en nits de somnis humits això el posa especialment motivat, que ens haurien d’enviar a tots a la garjola, això no passarà”, ha assegurat Puigdemont. Sobretot perquè creu que això manifestaria “impotència” per part d’un estat “potent” com l’espanyol. “Si és incapaç d’utilitzar el poder raonablement, que només té aquest recurs, és l’esfondrament de l’estat espanyol, haver d’arribar a aquestes conseqüències per què hem organitzat un referèndum”, afegeix al vídeo que ha avançat l’ARA.

Finalment, Puigdemont també afirma que la pregunta del referèndum “serà clara” i que no implicarà “cap mena d’engany”: un ciutadà “sabrà què vota quan vota ‘sí’ i quan vota ‘no’ i a què renuncia quan decideix no votar”.