Puigdemont a ‘Le Figaro’: “Si el TC m’inhabilita no acceptaré la decisió”

Foto RTVE

El president de la Generalitat avisa que “només el Parlament” pot retirar-lo del càrrec

ACN Brussel·les .- El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat en un article publicat al diari francès ‘Le Figaro’ que no acceptarà una inhabilitació del Tribunal Constitucional. “Si el TC m’inhabilita, com pot fer, no acceptaré la decisió. Només el Parlament em pot suspendre”, ha dit Puigdemont. El diari francès publica un text en què destaca “el desafiament” de Catalunya a Madrid i “la represa del camí cap a la independència”. L’article, signat pel periodista Mathieu de Taillac, destaca que mentre “el Parlament i el Govern català dissenyen els contorns d’una rebel·lió contra la legislació espanyola”, “el govern espanyol pressiona els funcionaris perquè no participin en l’organització del referèndum i promet impedir la votació per tots els mitjans legals”.
En la seva entrevista, el president Puigdemont afirma que “cap amenaça podrà impedir que els catalans decideixin el seu futur de forma democràtica”.

El president de la Generalitat ha dit que, a diferència del 9-N, l’1 d’octubre hi haurà “més mobilització” perquè es tracta “d’un referèndum organitzat pel govern català”, que s’ha “compromès a respectar el resultat”. “Evidentment, una participació ridícula suposaria perdre el referèndum”, ha remarcat. Tanmateix, Puigdemont ha destacat que “la immensa majoria del poble català vol votar” i que “Madrid no podrà anul·lar aquesta voluntat”.

Puigdemont ha apuntat que “el govern català no farà campanya a favor de la independència” i que en aquells governs municipals que refusin participar en el referèndum, l’executiu “obrirà col·legis electorals en locals alternatius”. “Hem de resoldre les nostres reivindicacions a les urnes”, ha subratllat Puigdemont.

Pel que fa als darrers canvis a les conselleries, el president de la Generalitat ha dit a ‘Le Figaro’ que “les dimissions no tenen res a veure amb el referèndum de l’1 d’octubre i que tots ells han manifestat el seu suport amb aquest tema”. Puigdemont ha insistit que es tracta de “decisions personals”, però també ha recordat que té “la prerrogativa per nomenar i destituir” els membres del seu govern i que “la confiança” és una condició que considera molt important.

“Existeixen camins molt diferents per aconseguir la independència”, ha dit el president de la Generalitat. També ha recordat que, per exemple, Montenegro i Kosovo van obtenir la independència “a través de les urnes”. A més, Puigdemont ha reiterat que “el dret a l’autodeterminació, que ha estat utilitzat en els territoris colonitzats, actualment pertany als pobles i, Catalunya, clarament, és un poble”. “En el dret internacional cap norma o principi no prohibeix la independència dels pobles, al contrari, allò que existeix és el dret a l’autodeterminació”, ha afirmat.

Puigdemont ha reiterat que, si el vot a favor de la independència guanya, “48 hores després de la proclamació dels resultats” el govern català explicarà que “Catalunya es transforma en un estat independent” i obrirà “un període de transició cap a la independència plena, cap a l’obtenció d’un estat sobirà”. Segons Puigdemont, la transició cap a la independència “acabarà amb la convocatòria d’unes eleccions constituents, la redacció d’una constitució i la seva ratificació a través d’un referèndum”.

L’article descriu “l’enfrontament polític entre l’independentisme català i l’oposició legalista de Madrid” com “dos trens llençats a gran velocitat l’un contra l’altre”. El periodista De Taillac recorda que, entre els possible “mitjans legals” als quals apel·la el govern espanyol per impedir el referèndum, hi ha “l’article 155 de la Constitució, que permet que Madrid prengui el control d’una part de les funcions exercides per un govern regional rebel”.

“A dos mesos i mig del suposat referèndum que el govern català s’ha compromès a organitzar l’1 d’octubre i que el govern espanyol promet impedir, el temps polític s’accelera a Catalunya”, escriu De Taillac.