Puigdemont i Junqueras anunciaran la data i la pregunta del referèndum divendres al matí

El president i el vicepresident estaran acompanyats per diputats de JxSí i la CUP, i pels consellers en un acte al Palau de la Generalitat

ACN Barcelona .- El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, anunciaran la data i la pregunta escollides per al referèndum el proper divendres al matí des del Palau de la Generalitat. Tal i com han avançat diversos mitjans i ha pogut confirmar l’ACN, el cap del Govern català ha escollit aquest dia per fer pública la decisió, després d’haver parlat amb diversos sectors del món sobiranista i polític. A més, segons han explicat fonts properes a l’ACN, l’acte serà conjunt entre el president i el vicepresident, i es faran acompanyar pels consellers del seu executiu i pels diputats dels grups parlamentaris de JxSí i la CUP.
L’anunci de la data i pa pregunta arribarà, doncs, divendres, després que el president i el Govern hagin mantingut diferents contactes amb sectors socials, polítics, econòmics i associatius. El mateix Puigdemont va explicar la setmana passada, després de la cimera de partits que va convocar al Palau de la Generalitat, que mantindria un seguit de reunions i converses per acabar de decidir els detalls de la convocatòria. A més, el passat dimarts, el Parlament va acollir la trobada del Pacte Nacional pel Referèndum, on Puigdemont també va refermar el seu compromís d’anunciar la data de la votació “en uns dies”.

El Govern va assumir en el seu full de ruta celebrar el referèndum durant la segona quinzena del proper mes de setembre. Però algunes festivitats i l’encaix del calendari apunten que el diumenge 1 d’octubre podria acabar sent la data escollida. Tot i això, també s’ha especulat amb altres dies que van des del 10 de setembre fins al 8 d’octubre, per ser tot dates que s’acceptarien dins el compromís adquirit i pactat amb JxSí i la CUP.

Pel que fa a la pregunta, el dubte està en si finalment preguntarà si es vol que Catalunya sigui “una república” independent o un “estat” independent. Tant ERC com la CUP s’inclinen més per el concepte republicà, però algunes veus del PDeCAT preferirien el mot “estat” per considerar-lo més inclusiu i menys ideològic.

L’altre gran dubte que envolta el referèndum és el grau d’implicació que tindrà l’espai polític dels comuns. L’acte de l’anunci de la data i la pregunta podria ser una primera mostra, en poder comprovar si CSQP, Podem o Catalunya en Comú són convidats i accepten assistir-hi.