Puigdemont ha presidit el sopar de la Conferència anual de l’Associació Europea de Ports

President Puigdemont: “La simbiosi entre territori, port i activitat econòmica seran claus en el reforç d’una Europa competitiva, sostenible, i social”

El cap de l’Executiu ha presidit, acompanyat del conseller Rull, el sopar de la Conferència anual de l’Associació Europea de Ports
Redacció.- El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest vespre, durant el sopar de la Conferència Anual de l’Associació Europea de Ports (ESPO),  que “la simbiosi territori, port i activitat econòmica seran claus en el reforç de l’Europa que volem i la ciutadania ens demana: competitiva, sostenible, i social”.
 
Per això, ha demanat als ports que exerceixin “aquest lideratge cada cop més ampli per ser membres actius de l’economia, i també de la lluita contra el canvi climàtic i la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle”. Ja que considera que en el nou escenari global, “l’economia, les institucions i la societat han de jugar un paper compromès” i, fins i tot, ha dit “d’activisme”, envers “la sostenibilitat del planeta, la innovació, i les persones”.
 
Precisament, la Conferència, que se celebra entre avui i demà a Barcelona, tracta d’una banda, sobre el paper que han de jugar els ports i la indústria marítima en la lluita contra el canvi climàtic; i , de l’altra, sobre com afectarà als ports i al comerç internacional la tendència actual cap a la desglobalització i el retorn de les polítiques proteccionistes per part d’alguns estats.
La Conferència Anual de l’ESP és la principal trobada europea del sector i reuneix a responsables de màxim nivell d’administracions i autoritats portuàries locals i estatals, de la Comissió Europea i dels seus òrgans de govern, de la indústria naviliera, del sector logístic i del transport, així com a representants de les principals associacions professionals implicades en el desenvolupament portuari i el transport marítim del continent.
En aquest context, el president ha assegurat que els ports com a agents econòmics amb una implicació directa amb el seu entorn, “són eines estratègiques per vehicular el comerç exterior i per aportar competitivitat a l’economia del seu territori”, però sobretot “per generar riquesa i treball a les persones que hi viuen”.
Per això, ha dit “hem de facilitar les instal·lacions i infraestructures que l’economia demana; facilitar que la revolució tecnològica arribi a tots els racons, millorar la connectivitat física i digital, promoure la logística de l’energia neta i agilitzar els processos administratius”.  Tot plegat, amb l’objectiu que “l’economia europea sigui capdavantera, més competitiva i més atractiva”.
Davant d’aquest auditori, Puigdemont ha recordat que Catalunya “és un país que viu del comerç internacional”, on ha explicat que les exportacions de béns i serveis contribueixen gairebé al 50% de la nostra riquesa.
El president ha apuntat que com a país, Catalunya comparteix les reflexions que planteja la conferència d’enguany, entre les quals ha citat: “el negacionisme (del canvi climàtic), el populisme, la disrupció, el proteccionisme, les barreres comercials, la tecnologia”, tots ells, ha dit, són “conceptes que remouen els fonaments d’un sistema que, tot i que té marge de millora, funciona amb plenes garanties”.
L’Associació Europea de Ports (ESPO) representa els ports dels estats membres de la Unió Europea i Noruega, més de 1.200 enclavaments que gestionen el 90% de les mercaderies que es transporten a Europa. És la interlocutora dels ports davant la Unió Europea i defensa els interessos comuns dels seus membres, així com el diàleg amb els diferents grups d’interès del sector portuari i marítim.
A més del president també han intervingut en aquest acte el subdirector general del Port de Barcelona, Santiago Garcia-Millà, i el secretari d’Estat de Infraestructures, Transport i Vivenda, Julio Gómez-Pomar, i el president de l’European Sea Ports Organitation, Eamonn O’Reilly.  També hi han estat presents el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el president i el director del Port de Barcelona, Sixte Cambra i José Alberto Carbonell, respectivament.