S’endú l’adjudicació dels espectacles pirotècnics de les pròximes festes de Santa Tecla
El veredicte s’ha fet públic aquest diumenge al migdia des del pati Jaume I de l’Ajuntament de Tarragona. Leo Hernández, d’Accitana, ha explicat després de recollir el guardó que la satisfacció és “immensa” perquè han aconseguit la victòria a Tarragona les dues vegades que s’han presentat al certamen, un concurs que consideren “molt important”.
L’empresa va ser l’encarregada de la darrera nit del Concurs de Focs Artificials, dissabte, i van oferir un espectacle “pirodigital”, que “crea molt bones sensacions” als espectadors i amb el qual es treballa “tot l’espai disponible”: “l’aigua, el terrestre, l’aeri i la zona mitjana”. “La situació a Tarragona és espectacular i ens permet tirar calibre gran i fer grans dissenys”, ha detallat Hernández, que ha explicat que van cremar 1.532 quilos de pólvora.
El gerent d’Accitana ha explicat que, un cop coneguda la resolució, es posaran a treballar demà mateix per preparar els focs de la festa major de Santa Tecla que se’ls adjudica als guanyadors del Concurs. “Hem de treballar per crear alguna cosa nova i que a la gent li agradi el nou espectacle”, ha dit.
El Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona representa “un aparador” per al sector i també per altres ciutats. És el que ha explicat la consellera de Festes de l’Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria, que ha estat l’encarregada de fer públic el veredicte.
Floria ha apuntat que quedar primer és important pel premi, però que quedar en segona posició també és valuós: “hi ha una espècia de rànquing no oficial; a arreu es mira molt la classificació que es fa aquí i altres ciutats s’emmirallen en Tarragona per veure quina empresa contractar”, ha afirmat. En aquesta línia, ha encoratjat l’empresa murciana, que s’ha quedat en segon lloc, a tornar a participar en edicions vinents.
Els Hermanos Ferrández s’han endut el segon guardó amb 1.514 punts. Els italians Martarello han quedat tercers amb 1.272 punts, i els valencians Turís, quarts amb 1.137 punts. El jurat està integrat per 12 membres i és presidit per l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros. El jurat ha fet les seves votacions cada dia després de cada llançament en funció a 16 punts, que es puntuen del 0 al 10.
Dins el jurat, hi ha una subcomissió tècnica integrada per persones vinculades amb el món de la pirotècnia que determinen, per exemple, si penalitzen un espectacle seguint les bases del certamen. Això permet, segons Floria, que les puntuacions acabin sent ajustades entre la part tècnica i l’emocional, ja que el jurat inclou membres que no formen part del sector.
Entre els criteris hi ha l’ocupació de l’espai aeri, la puresa, la intensitat o durada dels colors, la varietat cromàtica, la lluminositat, les dimensions, l’elegància, la sonoritat, el ritme, el guió de l’espectacle o l’arrencada inicial, el ‘crescendo’ final i l’acceptació per part del públic.
Floria ha fet un balanç global positiu del certamen, a excepció “del temps”, ja que durant algunes nits ha refrescat i ha allunyat els espectadors de la platja, sobretot dimecres a la nit. Amb tot, la consellera ha celebrat que no hi ha hagut col·lapses ni problemes de mobilitat tot i la presència d’unes 60.000 persones de mitjana per nit.
Des de l’Ajuntament s’ha situat aquesta 27a edició com “un any important” perquè el consistori treballa -conjuntament amb Blanes- perquè la Generalitat reconegui el Concurs de Focs com a patrimoni cultural immaterial, ja que “no s’entén cap festa major que no acabi amb un castell de focs, i això forma part de la nostra cultura i ens uneix”, ha dit Floria.