Categories: Noticies d'Economia

El PIB català creix un 3% interanual durant el segon trimestre

L’economia catalana s’ha vist afavorida per l’evolució de la demanda interna i la contribució del saldo exterior

ACN Barcelona .- El Producte Interior Brut (PIB) de Catalunya va créixer un 3% durant el segon trimestre d’aquest any respecte el mateix període de l’any passat, segons ha publicat aquest dijous l’Idescat. A més, aquesta dada representa una millora de dues dècimes en relació al primer trimestre, en línia de les economies espanyoles i europees, que creixen del 3,1% i un 2,3%, respectivament. L’economia catalana s’ha vist afavorida per l’evolució positiva de la demanda interna (+2,8%) interanual i per la contribució, tot i que en menor mesura, del saldo exterior (+0,6%). Respecte el trimestre anterior, l’increment del PIB és de l’1,1% durant el segon trimestre i se situa per sobre la mitjana espanyola (+0,9%) i de la UE (+0,6%).

La demanda interna entre abril i juny va continuar creixent, un 2,8%, però una dècima menys que el primer trimestre. El consum de les llars creix una taxa del 2,6%, tres dècimes superior al trimestre anterior. Pel que fa les administracions públiques, l’augment és del 2,1%, i la formació bruta de capital registra un augment del 3,7% per l’increment de la inversió en béns d’equipament (3,9%) com en construcció (3,2%).

D’altra banda, el sector exterior al creixement de l’economia catalana és del 0,6% i representa una millora de quatre dècimes respecte al trimestre anterior. Els intercanvis amb l’estranger, amb un augment interanual de l’1,1%, explica el dinamisme del sector exterior pel bon comportament de les exportacions de béns i serveis (+5,7%), que compensa el creixement de les importacions durant el mateix període (+3,2%).

L’augment de les exportacions s’ha vist impulsada per l’evolució creixement del consum dels estrangers en el territori (8,6%), 2,5 punts més que el trimestre interior. Pel que fa les importacions, han moderat el creixement respecte del trimestre anterior, sobretot per l’evolució de les importacions de béns i serveis, que augmenta un 2,9%, el que representa sis dècimes menys que el trimestre anterior. El consum dels residents a l’estranger continua mostrant senyals de dinamisme, amb una taxa de variació interanual del 10,9%.

Pel que fa l’evolució de la construcció, tanca el segon trimestre amb un increment del 6,5% respecte el mateix període de l’any passat i es converteix en la dada més elevada de l’última dècada. Les branques industrials mantenen una notable activitat, amb un creixement del 2,9%, el mateix que el període comprès entre gener i març. Concretament, destaquen les indústries extractives, les químiques i les de fabricació de mobles.

Les branques de serveis van tancar el segon trimestre de l’any amb un augment del 2,7% interanual. Entre les branques de serveis més dinàmiques, hi ha les comercials, principalment les de comerç a l’engròs, i les activitats d’hostaleria i restauració. Les activitats d’Administració pública, educació, sanitat i serveis socials mostren una taxa interanual d’un 3,7%. Per últim, l’agricultura registra un creixement positiu de l’1,4% en el segon trimestre de l’any.

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

La CEPTA, en perill de liquidació

La patronal tarragonina té un deute acumulat de 583.000 euros. El principal deute es va…

3 dies ago

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

2 setmanes ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

2 setmanes ago

Tarragona i el Síndrome de les Finestres Trencades: Com la Falta d’Autoestima Crida a l’Acció

Tarragona, una ciutat amb un ric patrimoni històric i una ubicació privilegiada al Mediterrani, es…

1 mes ago

Las máquinas ya trabajan en los terrenos del proyecto de Lotte Energy Materials

Las máquinas ya están trabajando en la preparación de los terrenos para iniciar en las próximas…

1 mes ago

Reus acollirà dues proves dels IV Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més…

1 mes ago