El Parlament aprova la llei d’universalització de la sanitat

La llei garanteix l’accés a la sanitat pública de tots els ciutadans mitjançant l’empadronament

ACN Barcelona .- El ple ha aprovat aquest dijous la llei d’universalització de l’assistència sanitària amb el vot contrari del PPC , l’abstenció de Cs i el vot favorable de la resta de grups. La norma estableix que totes les persones residents a Catalunya tenen dret a l’assistència sanitària amb càrrec als fons públics mitjançant el Servei Català de la Salut (CatSalut) i que la forma d’acreditar-ho serà l’empadronament. El conseller de Salut, Antoni Comín, ha destacat que amb aquesta llei “es restaura la universalitat perduda”, en al·lusió al decret que va aprovar el 2012 el govern espanyol que deixava sense cobertura gratuïta les persones immigrades en situació irregular. Des del PPC han criticat que el Govern impulsi aquesta normativa quan l’espanyol està treballant en una norma amb el mateix objectiu a escala estatal.
La llei estableix que serà l’empadronament el mitjà per acreditar la residència a Catalunya per tenir accés a la sanitat pública. El 2012, el govern espanyol va establir la necessitat de ser beneficiaris del sistema nacional de salut de l’Estat per poder accedir-hi i això deixava fora tots aquells immigrants en situació irregular. El Govern va emetre en resposta una instrucció que garantia l’accés en gairebé tots els supòsits però que establia una carència de tres mesos d’empadronament.

Ara, amb la llei aprovada aquest dijous es posa fi a aquesta carència i es garanteix l’accés a la sanitat pública des del primer moment a través del padró. En el cas que no hi hagi aquest padró, la norma estableix altres criteris d’arrelament per garantir l’accés a la sanitat a col·lectius en risc d’exclusió social. Aquests criteris s’hauran de concretar a través d’un reglament que el conseller ha assegurat que s’elaborarà en el termini de tres mesos.

D’altra banda, la llei soluciona la situació que vivien fins ara els catalans residents a l’estranger que no podien tenir accés a la sanitat pública quan estaven de visita al país.

El conseller de Salut ha destacat que el d’avui era un “dia històric” i que la norma era “constituent” ja que posa les bases del model de país de futur que ha de ser Catalunya.

D’altra banda i en ser preguntat sobre el cas d’una família a qui l’Hospital del Mar reclamava un dipòsit pel cost de l’atenció que va rebre el seu fill, Comín ha destacat que el centre ja va rectificar l'”error” i ha defensat que amb la llei d’universalització “aquests errors no s’han de produir més”. El conseller ha afirmat que s’han investigat tots els casos similars que els han arribat i ha posat en valor que es portarà a terme formació per tal que tots els professionals i els centres coneguin la llei i l’apliquin correctament.

Crítiques del PPC

El PPC va presentar una esmena a la totalitat contra aquesta llei que no va prosperar, com tampoc ho han fet les esmenes vives que han arribat al ple. Els populars hi han votat en contra perquè pensen que s’ha “obviat” la sostenibilitat, és paral•lela a la iniciativa amb el mateix objectiu impulsada pel govern espanyol, “no hi ha consens” en el món sanitari, no estableix una veritable justícia social i podria atraure el turisme sanitari, segons ha diputat la diputada del PPC Marisa Xandri.

Xandri ha posat sobre la taula que són pocs els països europeus on els immigrants tenen sanitat pública des del moment que arriben al país i ha considerat que per donar un servei sanitari de qualitat “s’ha de prioritzar”. “La justícia consisteix en donar a cadascú el que és seu, no menys, però tampoc més perquè seria treure-li als catalans”, ha declarat.

La resta de grups han celebrat l’aprovació de la norma tot i que han puntualitzat que estaran amatents a la seva aplicació, l’elaboració del reglament i el fet que es posi solució als problemes que presenta la sanitat pública. A més, bona part d’ells han dirigit les seves crítiques cap a la postura del PPC en aquest assumpte.