Categories: Noticies de Societat

Objectiu: reinventar la Tabacalera

L’històric edifici aspira a convertir-se en “catalitzador” cultural de Tarragona a l’espera de complir el seu centenari

Un reportatge de Natxo Guinea

 

Madrid, Donostia, Màlaga… són vàries les ciutats de l’Estat en les quals l’antiga fàbrica de tabacs, o tabacalera, va haver de buscar una nova funció després de quedar obsoleta. Fa al voltant de 10 anys, la Tabacalera de Tarragona va tancar definitivament. Des de llavors, no obstant això, el temps ha passat, fent mossa a l’emblemàtic edifici i causant-li una innegable degradació, a l’espera que algú respongués a la pregunta del milió: Què fem amb la Tabacalera?

Doncs bé, la resposta, com en els exemples d’altres ciutats, està en la cultura. “La Tabacalera és una oportunitat brutal per a la ciutat que no s’està aprofitant com cal. Les possibilitats són moltíssimes, es tracta d’un espai integrat en el nucli urbà, enorme, en el qual hauria d’haver-hi molts equipaments socials i culturals. Desafortunadament, a data d’avui només estan en funcionament dos dels magatzems posteriors. Ens sentim bastant sols, i a més no ajuda al fet que la ciutadania conegui i assumeixi com a propi aquest nou espai”. Així opina Guillermo Soler, secretari de la aMt, Asociació Músics Tarragona, encarregada de la gestió de part del Magatzem 1.

“Des del 2013 gestionem l’espai de la Capsa de Música a l’antiga fàbrica Tabacalera, com a resultat del treball desenvolupat durant anys demanant un espai per a la música i els músics a la ciutat. Un treball que sempre va ser propositivo. La gestió de la Capsa l’encarem des de la modèstia, una gestió econòmica molt ajustada, buscant la complementarietat respecte altres ofertes de la ciutat i amb la satisfacció de cada any anem avançant una mica més”, explica Soler.

La música de la Capsa no és l’única activitat que es duu a terme, clar. Dels diferents mòduls, dos estan ara mateix acollint activitat: El Magatzem 1, on estan ara les oficines de Tarragona Impulsa, l’Arxiu Municipal, l’esmentada Capsa de Música i oficines dels Jocs del Mediterrani; d’altra banda, en el Magatzem 2, està la Biblioteca Hemeroteca Municipal. En total, d’al voltant de 50.000 metres quadrats que ofereix el Espai Tabacalera, 2.800 estan avui aprofitats.

Cansats d’aquesta situació, els membres de l’agrupació Oppida, que engloba diverses entitats ciutadanes, van optar per ocupar al maig d’aquest any una part dels molts espaios buits, on van organitzar diverses activitats durant els dies que va durar l’ocupació, amb un èxit considerable. Oppida demana que Tabacalera s’aprofiti com a lloc autogestionat i sigui “recuperat per la ciutadania”. L’ocupació va causar certes tensions entre el grup i l’Ajuntament, sense que arribés a majors.

Concurs

L’objectiu comú de ciutadania, entitats i Consistori, donar-li ús als gairebé 47.000 restants; i donar-los-hi amb un accent cultural fort. Per a això, aquest mateix any l’Ajuntament ha convocat un concurs per reconvertir l’espai en focus cultural de la ciutat; un “catalitzador”, com va dir Begoña Floria, portaveu de l’Executiu local. Una dels novetats és el plantejament d’situar a la Tabacalera el Museu d’Història. El projecte, va reconèixer el propi Ajuntament, serà llarg. “L’espai ha viscut massa temps d’esquena al mar”, va reconèixer al març Floria. Ha arribat el temps del canvi per a aquest edifici amb tant potencial com solera, cent anys després que es construís, i deu després que digués adéu a l’activitat per la qual va ser concebut.

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

4 dies ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

4 dies ago

Tarragona i el Síndrome de les Finestres Trencades: Com la Falta d’Autoestima Crida a l’Acció

Tarragona, una ciutat amb un ric patrimoni històric i una ubicació privilegiada al Mediterrani, es…

4 setmanes ago

Las máquinas ya trabajan en los terrenos del proyecto de Lotte Energy Materials

Las máquinas ya están trabajando en la preparación de los terrenos para iniciar en las próximas…

4 setmanes ago

Reus acollirà dues proves dels IV Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més…

1 mes ago

Finalistes del I Premi de Periodisme Salut i Drets Socials

Un total de 31 treballs periodístics sobre temes de salut i drets socials (dependència,  serveis…

1 mes ago