Memorimage de Reus tanca amb 2.000 espectadors fidels

La situació política ha fet alterar el calendari d’un certamen que ha premiat ‘El pacto de Adriana’

Redacció.- Més de 2.000 espectadors han passat per la dotzena edició del Festival Internacional de Cinema de Reus Memorimage. El festival, que ha premiat ‘El pacto de Adriana’, s’ha afrontat amb “incertesa” per la situació política, ja que ha coincidit amb l’aturada de país i amb la manifestació de Barcelona. “No sabíem com respondria la gent ni quins ànims tenen per anar al cinema”, ha apuntat a l’ACN el director artístic del festival, Daniel Jariod. Amb tot, els espectadors, a qui Jariod descriu com a ‘memori-fidels’, han respost a les programacions. La xifra d’enguany queda lluny de l’anterior edició, quan el Memorimage va arribar a 3.000 espectadors en “un esclat insospitat” per la programació d’uns films que van atreure molt al públic i que l’organització considera excepcional. Respecte a fa dos anys, es registra un lleuger ascens.
Jariod ha explicat que en l’onzena edició, on ‘Priorat’ va ser la vencedora, es van programar unes pel·lícules a les què la gent “va respondre de manera insospitada”. “Això era molt difícil de reproduir”, ha admès el director artístic, que veu en els 3.000 espectadors de fa un any “un llistó molt alt”. Amb tot, agafant els números de fa dos anys, es registre una “trajectòria ascendent” dels 1.900 espectadors d’aleshores als més de 2.000 d’ara, tenint en compte que s’han programat dues sessions menys.

El director artístic ha recordat que la dotzena edició ha coincidit en dies “molt moguts” que han obligat el certamen a “posicionar-se” i “respectar l’aturada de país de dimecres” o canviar l’hora de la cloenda per evitar coincidir amb la manifestació de Barcelona. Tot i les modificacions, l’organització dubtava “com respondria la gent” en una situació política com l’actual. “No sabíem quins ànims té la gent últimament per anar al cinema, no només al Memorimage, també per comprar llibres o anar al teatre, però tenim un seguit de ‘memorifidels’ absolutament lleials al festival, que vénen a una sessió i a una altra i no ens deixen sols”, ha afirmat.

Jariod també ha fet un bon balanç de la jornada professional de divendres al Memorimage, amb una trobada entre els responsables dels arxius de les televisions estatals. La trobada va tenir com a objectiu contrastar qüestions com els mètodes diferents d’organització, la gestió del treball o els recursos entre els arxius de les diferents televisions, per tal de poder compartir experiències i idees de cara al futur. Hi van assistir els responsables d’Atresmedia, TV3, TVE, Radiotelevisió Valenciana, IB3, Corporación radio e televisión de Galicia, BTV i la XAL. “Això posa el festival al mapa de referència del gremi”, ha defensat el director.

L’organització creu que la línia que s’ha començat aquest any al Memorimage ha funcionat i “si es volgués repetir l’any que ve, tenim un bon precedent”. Així, creuen que “cap de les coses introduïdes ha fallat”, com l’aposta de tenir programacions a dos teatres, la nova secció de Memorimage Vintage, o la voluntat de recuperar la jornada professional al festival.