‘El pacto de Adriana’ s’endú el Premi Ciutat del Memorimage

El certamen ha fet el lliurament dels guardons al Teatre Bartrina

Redacció.- La pel·lícula ‘El pacto de Adriana’, de Lissete Orozco, ha estat la guanyadora de la dotzena edició del Memorimage, el Festival internacional de Cinema de Reus, que ha celebrat l’entrega de premis aquest dissabte al vespre al Teatre Bartrina. El film xilè s’endú el Premi Ciutat atorgat pel jurat format per Jom Pànimes, Jordi Segú i Laia Solanellas. Segons el director artístic, Daniel Jariod, el jurat ha valorat la intercalació de la memòria personal amb la col·lectiva en la pel·lícula, que lliga els secrets més foscos d’una família amb Pinochet. “Semblava que era una cosa dels llibres de batxillerat, però resulta que li toca molt de prop”, ha comentat Jariod.
Per altra banda, el Premi del Públic, patrocinat amb 300€ per Rabassa Arts Gràfiques, ha estat en aquesta edició per a ‘Espies en l’arena. Objectiu: Espanya’, dels directors Pablo Azorín Williams i Marta Hierro. Aquesta producció balear descobreix com el 1943 un grup d’exiliats republicans espanyols al servei de l’Exèrcit dels Estats Units entra clandestinament a Espanya, una història fins ara desconeguda.

El Premi Cinema·Rescat, que valora el treball de documentació que hi ha darrera de les pel·lícules, ha estat per ‘Baix a Mar. Els estius a Torredembarra dels anys 20 als anys 40 del segle XX’, de la directora Maria Roig i amb treball de documentació de Pedro Nogales, Núria Canyelles i Maria Roig. El jurat ha destacat que el film “evidencia que la possibilitat que ens brinda el cinema de guardar la memòria visual col·lectiva passa primer per salvaguardar la nostra pròpia i més propera”.

La pel·lícula ‘Fràgils’ d’Oriol Gispert, Amanda Sans i Lluís Jené ha estat la preferida dels alumnes d’institut assistents i ha guanyat el Premi MemoriJove. La pel·lícula retrata la història de quatre nenes de quatre continents durant el seu naixement i el seu primer any de vida. Deu anys després, l’equip de la pel·lícula les va tornar a trobar per conèixer la situació actual de les seves famílies i els seus països.

En la cloenda, en la què ha participat l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, s’ha deixat la fila zero buida, amb els cartells i els llaços grocs corresponents, en record als líders de l’ANC i Òmnium, als consellers empresonats, al president i als consellers que estan a Bèlgica.