La Marató de Sang de Tarragona espera igualar les 1.200 donacions de l’anterior campanya

Amb les donacions previstes es podrien millorar les reserves, ara de nou dies, en un o dos més

ACN Tarragona .- La Marató de Donació de Sang de Tarragona, la que rep més donants de Catalunya en un sol dia, espera igualar aquest dissabte les 1.200 donacions que es van aconseguir l’any passat. El Teatre Tarragona, des de les nou del matí fins a les nou de la nit, és l’escenari de la Marató, amb 45 lliteres preparades per rebre els donants, 450 dels quals ja han reservat amb antelació. A Catalunya hi ha un estoc de sang d’entre nou i deu dies de mitjana, segons el grup sanguini. La directora territorial del Banc de Sang a Tarragona i Terres de l’Ebre, Virginia Callao, considera que, amb les donacions previstes, es podrien millorar les reserves en un o dos dies, fins a 12. La Marató, que arriba a la 13a edició, està emmarcada en les festes de Santa Tecla, un moment en què els donants tendeixen a ser “més solidaris i generosos”. Per primer cop, a la Marató es faran donacions de plasma.
Amb tot, la xifra podria anar lleugerament a la baixa respecte a l’any passat –amb gairebé 1.200 donacions- perquè els donants habituals que van donar sang després dels atemptats ara no ho poden fer, ja que han d’esperar un mínim de dos mesos entre donació i donació. Callao es mostra convençuda, però, que s’aconseguirà superar “el número màgic de les 1.000 donacions”. Per arribar a l’objectiu, la directora del Banc a la demarcació ha fet una crida a tots els tarragonins a participar en la Marató, una manera “fantàstica” de començar les festes de santa Tecla, “amb una tireta” al braç.

Per primer cop, la Marató ha fet una crida als donants de plasma, necessari per a molts tractaments –com en el cas d’accidents greus o malalts amb problemes de coagulació de sang. Habitualment, la donació de plasma s’ha fet en hospitals, però enguany, per potenciar els donants han començat a sortir al carrer. Al Teatre Tarragona, a més de les lliteres, s’ha reservat un espai per la donació de plasma on es faran quatre donacions cada hora amb quatre màquines.

Així, amb aquest ritme, esperen aconseguir les 48 donacions de plasma, que ja han estat reservades per aquest dissabte. Callao ha explicat que s’ha optat per cridar directament als donants de plasma perquè el sistema és una mica més complex que en la donació de sang habitual: “connectem al donant a una màquina, que fracciona la sang, obté el plasma i retorna la resta de components”. El procés dura uns 40 minuts.

Tothom pot donar plasma, tot i que s’opta perquè els O- donin sang i que els grups A i AB donin plasma. Callao ha detallat que, per donar plasma, es necessita “una bona vena” perquè la màquina pugui treballar correctament. Els donants descartats per donar plasma són derivats a donar sang.

Segons les dades del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, avui dia hi ha reserves de sang per a dotze dies per als grups B+ i AB+, nou dies del grup A+, vuit per l’O+ i O-, sis per a B- i AB-, i quatre per A-. A més de la Marató de Tarragona, aquest dissabte hi ha punts de donació a Cervera i a Bescanó.

La Marató de Tarragona transcorre en un ambient totalment festiu. Enguany, s’ha vinculat l’acte a la Cucafera tarragonina, l’animal de la fauna màgica del seguici popular de la ciutat. Durant tota la jornada, s’han programat activitats per als donants –amb un acte central al migdia. Hi ha pintors i dibuixants que fan caricatures als donants; el Nano de la Sang; la mascota dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018, Tarracus; o la participació dels Xiquets de Tarragona, que faran un pilar.