El govern d’Escòcia demana que es respectin els “drets humans i les llibertats civils” a Catalunya

La ministra d’Afers Exteriors escocesa defensa el dret a l’autodeterminació de “tots els pobles”

ACN Barcelona .- La ministra d’Afers Exteriors del govern d’Escòcia, Fiona Hyslop, ha afirmat en un comunicat sobre la situació política a Catalunya i Espanya que “tots els pobles tenen el dret a l’autodeterminació” i a decidir la forma de govern que millor s’adeqüi a les seves necessitats. La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha compartit el comunicat mitjançant el seu compte de Twitter i ha subratllat que “el dret a l’autodeterminació està reconegut pels tractats fundacionals de l’Organització de les Nacions Unides (ONU)”.
“És essencial que la democràcia i els drets civils es respectin a tots els països,” ha declarat Hyslop. La ministra representa el govern del Partit Nacional Escocès (SNP), que el 2014 va defensar el “sí” en un referèndum per la independència acordat amb el govern del Regne Unit.

La ministra ha posat precisament com a exemple els acords d’Edimburg de l’octubre del 2012, pels quals el governs d’Escòcia i del Regne Unit acordaven les condicions per celebrar un referèndum d’autodeterminació. Els resultats, segons l’acord, serien respectats per ambdues parts. “Dos governs, amb visions diametralment oposades sobre si Escòcia havia de ser independent, van ser capaços d’acordar un procés que permetria decidir a la gent,” diu Hyslop.

“La decissió sobre el futur de Catalunya és una qüestió que ha de decidir la gent que viu allà,” assegura Hyslop. “I tant el govern català com l’espanyol estan legitimats per posicionar-se a favor i en contra de la independència”.