Categories: Noticies d'Economia

L’FMI manté la previsió de creixement d’Espanya en el 3,1% per al 2017 i rebaixa la taxa d’atur fins al 17,1%

L’organisme internacional pronostica un augment del PIB del 2,5% l’any que ve i que l’atur se situï al 15,6%

Redacció.- El Fons Monetari Internacional (FMI) manté les previsions que ja augurava al juliol per a l’economia espanyola. Segons constata en el seu últim informe sobre l’estat de l’economia mundial, el PIB espanyol creixerà un 3,1% el 2017, com ja va dir al juliol, i eleva en una dècima la previsió de creixement per al 2018, que queda en un 2,5%. L’FMI també rebaixa l’atur per aquest any fins al 17,1% i el situa al 15,6% pel vinent. L’organisme internacional assegura que la recuperació a l’Eurozona guanyarà “força” durant el 2017, amb un pronòstic del 2,1%, fins a “moderar-se” a l’1,9% de cara al 2018, una dècima per sobre del creixement de l’any passat.
L’organisme internacional atribueix l’increment en el creixement aquest any a “una acceleració de les exportacions” en el context del comerç mundial i a la “força continuada” en el creixement de la demanda interna, “recolzada per condicions de finançament favorables, enmig d’un risc polític i una incertesa política reduïts”.

En línies globals, l’organisme apunta que un repunt cíclic és “una oportunitat d’or” per adoptar reformes estructurals i amplificar els seus efectes “beneficiosos”. En el cas d’Espanya, Grècia o Itàlia, emmarca les reformes en el mercat de treball i indica que la productivitat “persistentment lenta” ha provocat l’èmfasi en aquestes reformes, incloent-hi prioritats com ara oferir barreres més baixes a l’entrada al professional de serveis, determinades indústries o minoristes.

També cita les reformes legislatives de “protecció laboral” com ara la contractació i la flexibilització de normes d’acomiadament a Espanya, França o Portugal. Sobre la Unió Europea, el document assenyala que té “marge” per oferir millors incentius per reformes a nivell nacional i que els “esforços” per aprofundir en la integració del mercat únic ajudaria a augmentar la productivitat als estats membres.

Creixement moderat a l’Eurozona i “incertesa” pel Regne Unit

Però les perspectives a mig termini per a la zona de l’euro continuen “moderades”, segons l’FMI, perquè el creixement potencial projectat es veu retingut per productivitat “dèbil”, demografia adversa i, en alguns països, un “excés” del deute públic i privat. Per al Regne Unit, l’organisme puntualitza que les perspectives a mig termini són “altament incertes” i dependran, diu, en part, de la nova relació econòmica amb la UE i fins a quin punt hi hagi barreres al comerç, la migració o l’activitat financera transfronterera.

Al Regne Unit el creixement per al 2017 es reduirà a l’1,7% mentre que ho farà fins a l’1,5% el 2018. La revisió a la baixa de tres dècimes pel pronòstic del 2017 respecte a l’abril està impulsat per “resultats de creixement més febles del que s’esperava” en els dos primers trimestres de l’any.

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

4 dies ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

4 dies ago

Tarragona i el Síndrome de les Finestres Trencades: Com la Falta d’Autoestima Crida a l’Acció

Tarragona, una ciutat amb un ric patrimoni històric i una ubicació privilegiada al Mediterrani, es…

4 setmanes ago

Las máquinas ya trabajan en los terrenos del proyecto de Lotte Energy Materials

Las máquinas ya están trabajando en la preparación de los terrenos para iniciar en las próximas…

4 setmanes ago

Reus acollirà dues proves dels IV Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més…

1 mes ago

Finalistes del I Premi de Periodisme Salut i Drets Socials

Un total de 31 treballs periodístics sobre temes de salut i drets socials (dependència,  serveis…

1 mes ago