L’FMI manté la previsió de creixement d’Espanya en el 3,1% per al 2017 i rebaixa la taxa d’atur fins al 17,1%

International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde holds a news conference to discuss the IMF's views on economic policy priorities in the year ahead in Washington January 17, 2013. REUTERS/Gary Cameron (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS)

L’organisme internacional pronostica un augment del PIB del 2,5% l’any que ve i que l’atur se situï al 15,6%

Redacció.- El Fons Monetari Internacional (FMI) manté les previsions que ja augurava al juliol per a l’economia espanyola. Segons constata en el seu últim informe sobre l’estat de l’economia mundial, el PIB espanyol creixerà un 3,1% el 2017, com ja va dir al juliol, i eleva en una dècima la previsió de creixement per al 2018, que queda en un 2,5%. L’FMI també rebaixa l’atur per aquest any fins al 17,1% i el situa al 15,6% pel vinent. L’organisme internacional assegura que la recuperació a l’Eurozona guanyarà “força” durant el 2017, amb un pronòstic del 2,1%, fins a “moderar-se” a l’1,9% de cara al 2018, una dècima per sobre del creixement de l’any passat.
L’organisme internacional atribueix l’increment en el creixement aquest any a “una acceleració de les exportacions” en el context del comerç mundial i a la “força continuada” en el creixement de la demanda interna, “recolzada per condicions de finançament favorables, enmig d’un risc polític i una incertesa política reduïts”.

En línies globals, l’organisme apunta que un repunt cíclic és “una oportunitat d’or” per adoptar reformes estructurals i amplificar els seus efectes “beneficiosos”. En el cas d’Espanya, Grècia o Itàlia, emmarca les reformes en el mercat de treball i indica que la productivitat “persistentment lenta” ha provocat l’èmfasi en aquestes reformes, incloent-hi prioritats com ara oferir barreres més baixes a l’entrada al professional de serveis, determinades indústries o minoristes.

També cita les reformes legislatives de “protecció laboral” com ara la contractació i la flexibilització de normes d’acomiadament a Espanya, França o Portugal. Sobre la Unió Europea, el document assenyala que té “marge” per oferir millors incentius per reformes a nivell nacional i que els “esforços” per aprofundir en la integració del mercat únic ajudaria a augmentar la productivitat als estats membres.

Creixement moderat a l’Eurozona i “incertesa” pel Regne Unit

Però les perspectives a mig termini per a la zona de l’euro continuen “moderades”, segons l’FMI, perquè el creixement potencial projectat es veu retingut per productivitat “dèbil”, demografia adversa i, en alguns països, un “excés” del deute públic i privat. Per al Regne Unit, l’organisme puntualitza que les perspectives a mig termini són “altament incertes” i dependran, diu, en part, de la nova relació econòmica amb la UE i fins a quin punt hi hagi barreres al comerç, la migració o l’activitat financera transfronterera.

Al Regne Unit el creixement per al 2017 es reduirà a l’1,7% mentre que ho farà fins a l’1,5% el 2018. La revisió a la baixa de tres dècimes pel pronòstic del 2017 respecte a l’abril està impulsat per “resultats de creixement més febles del que s’esperava” en els dos primers trimestres de l’any.