Categories: Noticies de Societat

‘L’Aventura de la Vida’, 20 anys de promoció d’estils de vida saludables des de la infància  

La consellera de Serveis Socials, Carla Aguilar-Conill, i el conseller d’Ensenyament,  Manel Castaño, han obert avui la jornada de formació per al professorat

Aquest curs es compleixen 20 anys de L’Aventura de la Vida, un programa de promoció  d’hàbits  saludables i prevenció de conductes de risc que es desenvolupa a diverses escoles d’Educació Primària del municipi. En aquest moment, participa un 30%  del total i és per això que des de l’Ajuntament es  vol ampliar l’oferta a la resta dels centres escolars. Durant aquests 20 anys s’han beneficiat del programa al voltant de 12.000 infants de entre 6 i 12 anys.

L’Aventura de la Vida, té com a objectiu fomentar actituds fermes davant de les conductes que comporten un risc per a la salut, com ara el consum de tabac, alcohol o l’abús de les pantalles, a partir del treball de l’autoestima, la pressa de decisions i les habilitats socials dels infants com a factors de protecció.

Per desenvolupar aquest programa, és imprescindible comptar amb la complicitat del professorat. El Servei de Prevenció de les Adiccions organitza una jornada de formació del professorat cada inici de curs, coordina les activitats i resta com a suport del professorat per qualsevol dubte. Aquest espai de formació treballa aspectes relacionats amb la  promoció dels hàbits saludables, les habilitats per relacionar-se amb els altres i amb l’entorn,  la utilització dels materials  i la metodologia de treball a l’aula.

El programa es presenta amb materials didàctics atractius (àlbums de cromos i contes en format audio i paper), que es treballen a l’aula al llarg del curs, amb una metodologia participativa on s’afavoreix la reflexió dels infants. Enguany s’ha començat a treballar amb uns contes en format paper que es dinamitzaràn a l’aula amb la representació d’un espectacle teatral mixt de petit format,  vinculat amb  els personatges protagonistes  del programa, que combinarà  la veu del narrador  amb altres elements de suport.

Les  Conselleries de Serveis Socials  i Educació de l’Ajuntament de Tarragona ajuden també a gestionar les activitats complementàries com L’Aventura al Barri  o  L’Aventura de Conversar, que ha fet el seu 15é aniversari com espai radiofònic gràcies a la col·laboració de Tarragona Ràdio; pels seus micròfons han passat uns 3.200 alumnes i  prop de 400 tutors/res. Així mateix es porten a terme tallers específics complementaris sobre l’alcohol i /o begudes energètiques per l’alumnat  de 6è i tallers  participatius per a les famílies.

L’aventura al barri  permet l’inclusió d’agents comunitaris que generen el concepte de teixit social i que,  d’alguna manera,  podem  considerar agents de salut en un sentit ampli  (guàrdia urbana, bombers,  farmacèutics,  monitors  d’esplai, esportistes, socorristes aquàtics, equip de salut escolar, protecció civil, etc.).

L’Aventura de Conversar  serveix d’altaveu del que es treballa a les aules al llarg del curs.  És un programa setmanal d’una hora de durada on els infants són els veritables protagonistes, i té entre els seus objectius afavorir la  implicació de les famílies i  de la comunitat en general,  en la  transmissió d’estils de vida  saludables,  així com fomentar la capacitat crítica que farà ciutadans més  participatius.

 

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

Empresaris de Tarragona Destaca la Importància de la Formació d’un Govern Ràpid per Impulsar els Motors Econòmics Regionals

Amb les recents eleccions catalanes del 12 de maig i les pròximes eleccions europees del…

5 dies ago

Participació Activa d’EdT en les Eleccions Catalanes amb 82 Propostes Econòmiques per Tarragona

A l'aproximació de les eleccions a Catalunya, l'associació Empresaris de Tarragona ha estat particularment activa,…

5 dies ago

La CEPTA, en perill de liquidació

La patronal tarragonina té un deute acumulat de 583.000 euros. El principal deute es va…

2 setmanes ago

En el nostre imaginari: La Transformació de Tarragona en una Ciutat Verda

Com organització empresarial tenim un conjunt de dures i obligacions amb la societat que ens…

2 setmanes ago

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

3 setmanes ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

3 setmanes ago