Categories: Noticies d'Economia

La Generalitat convoca la Taula del Siurana-Riudecanyes

La taula vol ser un espai de diàleg obert i compartit, amb representació dels diferents usos de l’aigua, inclòs l’ambiental, per a l’anàlisi, el debat i la resolució de les problemàtiques de l’aigua

  • La Generalitat de Catalunya, consells comarcals, ajuntaments i entitats ambientalistes, entre d’altres, hi participaran 
  • L’objectiu és fer compatibles els usos consumptius amb els ambientals, tal i com estableix la normativa europea
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha convocat per al proper dimecres representants del territori per cercar acords orientats a la gestió més sostenible dels recursos de la conca Siurana-Riudecanyes.
La primera reunió de la Taula tindrà lloc el 5 de desembre, a la Delegació del Govern de la Generalitat a Tarragona, i respon al compromís del Govern amb les noves polítiques de l’aigua que tenen en consideració la sostenibilitat (ambiental, social i econòmica) de la gestió de l’aigua i, també, la integració de nous models de governança més democràtics i participatius.
La Taula del Siurana-Riudecanyes estarà integrada per representats de la Generalitat (el Departament de Territori i Sostenibilitat, la Delegació del Govern de la Generalitat a Tarragona i l’Agència Catalana de l’Aigua), el consells comarcals del Baix Camp i del Priorat, ajuntaments, representants dels regants, entitats ambientals i comunitat científica.
Conques amb dèficit d’aigua
Catalunya pateix un cert desequilibri entre les demandes d’aigua i la disponibilitat real dels recursos hídrics, a causa de la variabilitat climàtica. Això es dona a les conques de clima mediterrani i, sobretot, a les conques internes de Catalunya, on es concentra més del 90% de la població. Es produeix així, l’alternança de llargs períodes de falta de pluges amb episodis d’intenses precipitacions de curta durada, que en el futur seran més extrems a causa del canvi climàtic.
Això incrementa la vulnerabilitat en termes de garantia d’aigua, sobretot quan no plou on cal o quan se succeeixen anys de sequera. Aquest dèficit es fa més palès encara en algunes de les conques més petites de Catalunya, com la de la riera de Riudecanyes o la conca del Siurana, que en els anys 2016, 2017 i primer semestre de 2018 han registrat pluges per sota de la mitjana habitual. Aquest fet ha provocat que els embassaments de Siurana i Riudecanyes hagin tingut uns nivells baixos a causa de les escasses aportacions d’aigua.
Aquesta situació ha generat preocupació al territori per garantir l’aigua, un bé estratègic per al benestar i el desenvolupament, però igualment important i essencial per garantir la protecció del medi i el bon estat dels rius i d’altres masses d’aigua.
Usos compatibles
És per això que, mitjançant el Departament de Territori i Sostenibilitat –i prenent com a exemple l’experiència de la Taula del Ter impulsada pel conseller Josep Rull– el conseller Calvet ha convocat la Taula del Siurana-Riudecanyes.
Aquest vol ser un espai de diàleg obert i compartit, amb representació dels diferents usos de l’aigua, inclòs l’ambiental, per a l’anàlisi, el debat i la resolució de les problemàtiques de l’aigua que afecten la conca Siurana-Riudecanyes. Es buscarà, en tot moment, fer compatibles els usos consumptius d’aigua en aquest àmbit i la implantació dels usos ambientals.
Les sessions que s’aniran desenvolupant durant els propers mesos partiran de l’anàlisi de la informació tècnica sobre la realitat hídrica de la conca i les alternatives més adients per a resoldre les problemàtiques existents

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

La CEPTA, en perill de liquidació

La patronal tarragonina té un deute acumulat de 583.000 euros. El principal deute es va…

3 dies ago

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

2 setmanes ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

2 setmanes ago

Tarragona i el Síndrome de les Finestres Trencades: Com la Falta d’Autoestima Crida a l’Acció

Tarragona, una ciutat amb un ric patrimoni històric i una ubicació privilegiada al Mediterrani, es…

1 mes ago

Las máquinas ya trabajan en los terrenos del proyecto de Lotte Energy Materials

Las máquinas ya están trabajando en la preparación de los terrenos para iniciar en las próximas…

1 mes ago

Reus acollirà dues proves dels IV Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més…

1 mes ago