La Generalitat convoca la Taula del Siurana-Riudecanyes

La taula vol ser un espai de diàleg obert i compartit, amb representació dels diferents usos de l’aigua, inclòs l’ambiental, per a l’anàlisi, el debat i la resolució de les problemàtiques de l’aigua

  • La Generalitat de Catalunya, consells comarcals, ajuntaments i entitats ambientalistes, entre d’altres, hi participaran 
  • L’objectiu és fer compatibles els usos consumptius amb els ambientals, tal i com estableix la normativa europea
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha convocat per al proper dimecres representants del territori per cercar acords orientats a la gestió més sostenible dels recursos de la conca Siurana-Riudecanyes.
La primera reunió de la Taula tindrà lloc el 5 de desembre, a la Delegació del Govern de la Generalitat a Tarragona, i respon al compromís del Govern amb les noves polítiques de l’aigua que tenen en consideració la sostenibilitat (ambiental, social i econòmica) de la gestió de l’aigua i, també, la integració de nous models de governança més democràtics i participatius.
La Taula del Siurana-Riudecanyes estarà integrada per representats de la Generalitat (el Departament de Territori i Sostenibilitat, la Delegació del Govern de la Generalitat a Tarragona i l’Agència Catalana de l’Aigua), el consells comarcals del Baix Camp i del Priorat, ajuntaments, representants dels regants, entitats ambientals i comunitat científica.
Conques amb dèficit d’aigua
Catalunya pateix un cert desequilibri entre les demandes d’aigua i la disponibilitat real dels recursos hídrics, a causa de la variabilitat climàtica. Això es dona a les conques de clima mediterrani i, sobretot, a les conques internes de Catalunya, on es concentra més del 90% de la població. Es produeix així, l’alternança de llargs períodes de falta de pluges amb episodis d’intenses precipitacions de curta durada, que en el futur seran més extrems a causa del canvi climàtic.
Això incrementa la vulnerabilitat en termes de garantia d’aigua, sobretot quan no plou on cal o quan se succeeixen anys de sequera. Aquest dèficit es fa més palès encara en algunes de les conques més petites de Catalunya, com la de la riera de Riudecanyes o la conca del Siurana, que en els anys 2016, 2017 i primer semestre de 2018 han registrat pluges per sota de la mitjana habitual. Aquest fet ha provocat que els embassaments de Siurana i Riudecanyes hagin tingut uns nivells baixos a causa de les escasses aportacions d’aigua.
Aquesta situació ha generat preocupació al territori per garantir l’aigua, un bé estratègic per al benestar i el desenvolupament, però igualment important i essencial per garantir la protecció del medi i el bon estat dels rius i d’altres masses d’aigua.
Usos compatibles
És per això que, mitjançant el Departament de Territori i Sostenibilitat –i prenent com a exemple l’experiència de la Taula del Ter impulsada pel conseller Josep Rull– el conseller Calvet ha convocat la Taula del Siurana-Riudecanyes.
Aquest vol ser un espai de diàleg obert i compartit, amb representació dels diferents usos de l’aigua, inclòs l’ambiental, per a l’anàlisi, el debat i la resolució de les problemàtiques de l’aigua que afecten la conca Siurana-Riudecanyes. Es buscarà, en tot moment, fer compatibles els usos consumptius d’aigua en aquest àmbit i la implantació dels usos ambientals.
Les sessions que s’aniran desenvolupant durant els propers mesos partiran de l’anàlisi de la informació tècnica sobre la realitat hídrica de la conca i les alternatives més adients per a resoldre les problemàtiques existents