La Diputació debat amb altres administracions mesures per lluitar contra el despoblament rural

En una jornada de l’Arc Llatí i Partenalia, aquest dimecres al Centre Tarraconense ‘El Seminari’, amb ponents de Tarragona, València, Castelló, Ourense, Badajoz i Namur (Bèlgica)

  • La Diputació de Tarragona i altres administracions europees intermèdies debatran a l’entorn del despoblament rural i de les possibles solucions per frenar aquesta situació.

Es realitzarà en una jornada aquest dimecres al matí al Centre Tarraconense ‘El Seminari’: Despoblament rural i desenvolupament sostenible a zones menys densament poblades. Es tracta d’una iniciativa de Partenalia (plataforma que representa els interessos dels governs locals intermedis a la Unió Europea) i Arc Llatí (associació d’administracions locals de nivell intermedi d’Itàlia, França i Espanya). Aquesta darrera associació està presidida pel diputat de la Diputació de Tarragona Joan Josep Malràs.

La jornada tractarà el paper de les autoritats locals intermèdies contra el despoblament, a través de pràctiques i experiències diverses: plans, projectes finançats per fons FEDER, estudis sobre resposta a les necessitats mèdiques en comarques rurals, o oferta de serveis tecnològics a la ciutadania.

En el cas de la demarcació de Tarragona, el nombre d’habitants ha disminuït un -2,28% del 2013 al 2017, mentre que al conjunt de Catalunya la davallada ha estat del 0,03%. En concret, les Terres de l’Ebre i comarques d’interior del Camp de Tarragona com la Conca de Barberà i el Priorat són les que experimenten una major pèrdua d’habitants entre 2013 i 2017.

El fre al despoblament rural és un dels objectius prioritaris de la Diputació de Tarragona, administració que incideix en els municipis petits en base al seu pla estratègic. Algunes mesures recents són el foment de la fibra òptica, la implantació de caixers automàtics en pobles petits, ajuts a persones emprenedores, o el suport constant per a manteniment o noves infraestructures municipals. També treballa per mantenir la xarxa viària en bones condicions per afavorir les connexions interterritorials.

A continuació us detallem el programa de la jornada, per si els mitjans de comunicació teniu interès a assistir-hi. D’altra banda, hi haurà una atenció als mitjans de comunicació a les 11.30h, al mateix Centre Tarraconense ‘El Seminari’ (C. de Sant Pau, 4. Tarragona)

DESPOBLAMENT RURAL I DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE A ZONES MENYS DENSAMENT POBLADES

Dimecres, 19 de setembre de 2018. Centre Tarraconense ‘El Seminari’

9.30h-9.45h – Obertura.

9.45h-10.30h – Com poden les autoritats locals intermèdies (NUTS III-AI) ser instrumentals en el disseny i la implementació de les polítiques públiques europees al nou període de programació 2021-2027?

Partenalia i Arc Llatí: enfortiment de la dimensió europea dels governs locals intermedis: intercanvi de bones pràctiques i articulació de projectes europeus en comú.

José Manuel Baltar Blanco, president de Partenalia i president de la Diputación de Ourense

Joan Josep Malràs Pascual, president d’Arc Llatí i diputat de la Diputació de Tarragona

10.30h -13.30h – Paper de les autoritats locals en la lluita contra el despoblament rural. Bones pràctiques i experiències passades.

-Pla provincial de lluita contra el despoblament rural

Elena Vicente Ruiz, diputada d’Acció Social de la Diputació de Castelló

-Projectes operatius locals finançats per fons FEDER (2007-2013)

Manuel Hueso Murillo, diputat provincial de Jaén

-Estudi sobre les necessitats mèdiques en una comarca rural (Vresse-sur-Semois) i creació d’un consultori mèdic

Dominique Hicquet, inspectora general de l’administració de Salut Pública i Acció Social de la província de Namur (Bèlgica)

-Projecte RIFE (Horizonte 2020), l’accés a Internet a zones rurals

Èdgar Saumell, Associació Punt d’accés

11.30h – Pausa

-Projecte SmartProvincia i presentació dels centres integrals de desenvolupament (serveis tecnològics a la ciutadania a zones poc poblades)

Pedro Luis Moraga González, tècnic superior de Disseny de Projectes de la Diputació de Badajoz

-Cittá Metropolitana di Torino

-Gestió política a la realitat territorial provincial

José Manuel Baltar Blanco, president de la Diputació d’Ourense i president de Partenalia.

-Foment de l’emprenedoria en àrees menys densament poblades – Interreg Sudoe. Perspectives de futur sobre el desenvolupament sostenible en zones menys densament poblades. Propostes de treball

Bartolomé Nofuentes, diputat provincial delegat als projectes europeus de la Diputació de València

13.30h -14.00h – Cloenda: Debat sobre la futura política de cohesió i la funció dels governs intermedis locals al pròxim període de programació

14.00h – Refrigeri ‘networking’