Joventut ja ha registrat 388 activitats de lleure per aquest estiu al Camp de Tarragona amb 21.910 infants i joves inscrits

Aquestes dades superen els 16.424 assistents de l’estiu passat, que van participar en un total de 318 activitats a les comarques tarragonines

La directora general de Joventut i el delegat del Govern visiten avui un camp de treball social a Tarragona i dos de medi ambient a Altafulla i Torredembarra
La Direcció General de Joventut (DGJ) ha registrat, fins a dia d’avui, un total de 388 activitats de lleure per aquest estiu al Camp de Tarragona, que han estat notificades per les entitats organitzadores de les activitats: entitats d’educació en el lleure, associacions educatives juvenils, associacions de pares i mares, empreses i institucions.
A aquestes activitats hi ha inscrits, hores d’ara, un total de 2.622 monitors i dirigents i 19.288 participants, que majoritàriament faran casals de vacances (15.545 inscrits en 258 activitats). La resta d’activitats es reparteixen entre les colònies (4.791 i 69 activitats), les acampades (1.099 i 37), els camps de treball (245 i 12) i les rutes (230 i 12).
I pel que fa al lloc de realització, el Tarragonès és, fins a data d’avui, la comarca amb més participants inscrits (9.139), seguida del Baix Camp (4.459), el Baix Penedès (3.088), la Conca de Barberà (2.597), Alt Camp (2.230) i el Priorat (397).
Les entitats organitzadores tenen de termini fins a set dies abans de l’inici de l’activitat per a notificar-la electrònicament a la DGJ, de manera que les xifres aniran creixent les properes setmanes. Tot i així, aquestes dades ja superen l’assistència a activitats al Camp de Tarragona de juny a setembre de l’any passat, en què 14.386 nois i noies acompanyats per 2.038 dirigents i monitors van participar en 318 activitats.
Són dades que han donat a conèixer aquest matí la directora general de Joventut, Marta Vilalta, durant la visita al camp de treball “Re-Coopera Tarragona”, una activitat organitzada per la DGJ i gestionada per la Fundació Casal l’Amic que té lloc a la capital del Camp de Tarragona de l’1 al 15 de juliol. Un total de 24 joves de 14 a 17 anys col·laboren desinteressadament en la rehabilitació de pisos d’usuaris dels serveis socials de l’Ajuntament de Tarragona que viuen als barris de Ponent amb feines que inclouen la neteja dels habitacles, pintar les parets, enguixar, llimar i arreglar portes i finestres. A més de millorar l’habitabilitat dels pisos on viuen aquests ciutadans, l’activitat permet acostar la problemàtica del quart món als participants i permet establir una relació enriquidora entre veïns i joves.
Posteriorment, Vilalta i el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, han visitat la tasca que duen a terme els 24 participants catalans de 14 a 17 anys al “Camp de treball del Gaià: un món entre Altafulla i Tamarit”, organitzat a Altafulla (Tarragonès) per la DGJ i gestionat per l’Associació Mediambiental La Sínia, que durant la primera quinzena de juliol realitzaran tasques de restauració d’hàbitats de l’Espai d’Interès Natural de la desembocadura del riu Gaià i dels turons de Sant Antoni: protecció de les dunes, revegetació, acondicionament i accions de seguiment de la biodiversitat. Aquest camp de treball tindrà una continuació durant la segona quinzena de juliol amb 24 joves de 18 a 29 anys de procedència internacional.
Finalment, la directora general de Joventut i el representant del Govern a Tarragona es desplaçaran a les 12 hores a l’Escola l’Antina de Torredembarra, on també hi ha 24 joves nois i noies que participen al camp de treball “Els Muntanyans”, també organitzat per la DGJ i gestionat per Ecologistes en Acció a Tarragona. El camp reprèn les tasques iniciades fa anys de neteja, manteniment de la vegetació i recompte i control de la fauna dels muntanyans, un lloc d’aturada d’aus migratòries i de refugi d’espècies en perill d’extinció inclòs dins el Pla d’Espais Naturals de la Generalitat de Catalunya.
Onze camps de treball
Aquest estiu, el Camp de Tarragona acollirà onze camps de treball organitzats per la DGJ a través de diferents entitats i fundacions als quals, a dia d’avui, hi ha inscrits 236 joves (equivalent a tota l’oferta). Aquest nombre d’activitats supera àmpliament l’oferta de l’estiu passat amb quatre camps de treball més, la qual cosa demostra l’aposta de la DGJ pel Camp de Tarragona en aquest àmbit de l’educació en el lleure.
D’aquests onze camps organitzats per aquest estiu, nou són per a joves catalans i dos per a joves catalans i de la resta del món.
Entitat
Camp de treball
Temàtica
Municipi
Minyons Escoltes i Guies
Obrint els camins dels arbres mil·lenaris de Farena *
Patrimoni
Mont-ral
Fundació Escolta Josep Carol
Agafa tanda als Safareijus
Patrimoni
Solivella
Fundació Escolta Josep Carol
Coopera amb Reus
Social
Reus
Minyons Escoltes i Guies
Recuperant el poble abandonat de La Mussara
Patrimoni
Vilaplana
Fundació Casal l’Amic
Re-Coopera Ponent
Social
Tarragona
La Canonja 3 – Poble, paisatge i sostenibilitat
Riera de la Boella: Història i natura
Medi ambiental
La Canonja
Fundació Escolta Josep Carol
Descobrint Spelunca *
Patrimoni
L’Espluga de Francolí
Fundació Santa Maria de Siurana
Ermita de la Trinitat *
Medi Ambient
L’Espluga de Francolí
GETE – Ecologistes en Acció
Els Muntanyans *
Medi Ambient
Torredembarra
Associació Mediambiental la Sínia
Camp de Treball del Gaià: un món entre Altafulla i Tamarit (1 i 2)
Medi Ambient
Altafulla
 
* Novetats 2017
Més de 1.600 joves a quatre albergs
 
Les previsions donades a conèixer també inclouen les estades en albergs que formen part del programa “L’estiu és teu!”, organitzat per la DGJ. Es tracta d’estades d’entre una setmana i 14 dies en alguna de les instal·lacions de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (Xanascat) en les modalitats de música, idiomes, esportives, multiesportives, combinat d’anglès i multiesportives, combinat d’anglès i astronomia, enginy, circ, teatre, veu, cinema, natura i excursionisme
S’ha ofert plaça per a 1.630 infants i joves de 8 a 17 anys a quatre dels albergs de la xarxa que la Generalitat té al Camp de Tarragona:
Albergs
Tipologia
Places
Altafulla
Idiomes
116
Coma-ruga
Combinades de multiesportives i anglès /
Idiomes / Multiesportives
950
L’Espluga de Francolí
Astronomia / Dansa / Música
412
L’Hospitalet de l’Infant
Esportives / Multiesportives
149
TOTAL
 
1.627
 Els albergs del Camp de Tarragona concentraran el 29% del total de participants catalans de “L’estiu és teu!”.
Així mateix, les comarques tarragonines acullen la novetat més destacada en l’edició d’enguany de “L’estiu és teu!” arreu de Catalunya, com és la incorporació d’una nova modalitat d’estada: dansa, art i emocions. Aquestes colònies estan dirigides a nens i nenes de 8 a 12 anys sense necessitat que tinguin experiència prèvia i tindran lloc a l’alberg ‘Jaume I’ de L’Espluga de Francolí.
L’objectiu principal d’aquesta nova proposta és que els participants aprenguin a expressar les seves emocions a través de la dansa creativa i de diferents arts plàstiques: pintura, escultura o paper. Així mateix, els participants entrenaran les seves habilitats individuals i socials per a millorar tant la relació amb els altres com amb ells mateixos, tot identificant emocions i gestionant-les de manera positiva. Així, entre d’altres, es treballaran les emocions contraposades de frustració – autosuperació, admiració – gelosia, amor – odi, empatia – satisfacció i confiança – por, entre d’altres aspectes.