Iceta es compromet a impulsar el reconeixement de l’Aran en la reforma de la Constitució

Ho assegura en un acte públic amb càrrecs i militants d’Unitat d’Aran a Vielha

Redacció.- El candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Miquel Iceta, s’ha compromès a impulsar el reconeixement de l’Aran en la reforma de la Constitució que proposa el PSC. En concret, en un acte a Vielha aquest dissabte al vespre ha afirmat que “la nostra proposta de recuperar l’Estatut de 2010 i de reformar la Constitució espanyola per donar sortida a l’actual situació passa també per un deute pendent amb l’Aran”. Així, ha dit Iceta, “hem pres el compromís en el nostre programa de garantir una major quota de reconeixement de l’Aran en la reforma de la Constitució que impulsem els socialistes”. Iceta ha participat en un acte a la capital aranesa amb el candidat d’Units per Avançar, Ramon Espadaler, el cap de llista del PSC per Lleida, Pirineu i Aran, Òscar Ordeig, la candidata d’Unit d’Aran, Maria Vergés, i l’alcalde de Lleida i President del PSC, Àngel Ros.
Segons informa el PSC en un comunicat, Miquel Iceta ha posat de relleu que “ens adverteixen molt de les dificultats que ens posarà el PP en aquesta reforma constitucional que hem promogut els socialistes al Congrés, és lògic que al PP li costi sumar-se a les reformes, però s’hi hauran de posar perquè és la única sortida a l’estancament que provoquen la unilateralitat d’uns i l’immobilisme dels altres” i ha afegit que “les decisions unilaterals que han pres en els darrers mesos Junts pel Sí, Esquerra i la CUP només han provocat més divisió social i més retrocés en l’economia i l’autogovern”. En aquest sentit, ha dit, “la reforma de l’Estat que volem ha de suposar majors quotes d’autogovern, un millor finançament, assumir les competències en llengua, cultura i educació, i avançar a un Estat federal; un avenç que ha d’incloure, com no pot ser d’altra manera, una millora també en l’autogovern de l’Aran”.

En la mateixa línia, el cap de llista del PSC per Lleida, Pirineu i Aran al Parlament, Òscar Ordeig, ha explicat que “la hipocresia Convergència, es posin el nom que es posin, d’Esquerra i de la CUP és de tal extrem que mentre acusen a altres de maltractament i abandó, aquí el Govern de la Generalitat ha fet precisament això amb l’Aran incomplint la Llei de Règim Especial i obviant l’Aran en totes i cada una de les decisions de país”.

Així, el candidat socialista ha explicat que “el nostre programa reprèn compromisos abandonats per l’anterior govern, com desenvolupar un sistema de finançament adequat pel Conselh Generau, crear el sistema electoral de l’Aran i desplegar la llei de l’Aranès”. Ordeig ha explicat que “cal també revertir les retallades pressupostàries que tant han ofegat al territori de Lleida i el Pirineu des de 2010, que han caigut en més del 86%” i ha afegit que “aquesta pèssima gestió territorial ha afectat especialment a zones de muntanya com l’Aran, on en el darrer exercici el Govern va reduir fins a un 10% del pressupost pel Conselh, limitant-ne la capacitat d’aplicar polítiques pròpies, mentre l’acumulat de la Generalitat augmentava en un 4%; un exemple més de la falsedat dels que prometien un nou gran país alhora que l’han empobrit i dividit”.

Finalment, la candidata d’Unit d’Aran, Maria Vergés, ha posat de relleu “el suport del PSC a Unitat d’Aran, que ha estat palpable i especialment fructífer històricament”. “Ha estat quan ha governat el PSC a Catalunya que a l’Aran hi ha hagut les majors inversions”, ha dit.